Naslovna > Automobili > Ford > Mondeo > Ford Fusion / Mondeo
FOTO GALERIJA (9)

Detroit Motor Show

Ford Fusion / Mondeo

Prije zvanične premijere u Detroitu, Ford je objavio fotografije i informacije za potpuno novi Fusion, koji će se u Europi prodavati kao Mondeo

Ford Fusion je prvi sedan koji će se na tržištu nuditi u tri opcije: sa benzinskim agregatom, kao hibrid i kao plugi in hibrid, s tim što će se u Europi kao Mondeo naći i sa turbo dizel agregatima. Širok izbor mogućnosti pogonskih rješanja uklapa se  u Fordovu filozofiju na putu ekonomičnosti, manje potrošnje goriva uz održavanje visokih standarda vozačkog i putničkog užitka. 

 

Sudeći prema fotografijama, dizajnerski je jasan uticaj Fordovog koncepta Evos.  Prednji dio automobila jasno naglašava agresivnost, međutim bočne linije ga čine luksuznijim ne gubeći na osjećaju aerodinamike. Unutrašnjost je prepoznatljiva, prava „fordovska“. Pored mnogobrojnih, najsavremenijih tehnoloških dostignuća, Fusion je opremljen brojnim sigurnosnim sistemima. Tako će automobil samostalno reagovati u slučaju napuštanja saobraćajne trake (Lane Keeping System) a uz pomoć BLIS sistema oglasit će se u situacijama kada se pored automobila nalazi vozilo u mrtvom uglu, koje vozač ne vidi u retrovizorima. Tu su još i  Adaptive cruise control i  Active park assist, a Fusion je opremljen i sistemom koji omogućava da glasovnim komandama upravljate audio uređajem.  Kada su u pitanju agregati, osnovu ponude čine 1,6-litarski EcoBoost sa 180KS i 233 Nm i 2,0-litarski EcoBoost sa 240KS i 340 Nm. Oba motora su opremljena turbopunjačima za razliku od 2,5 litarskog četvorocilindraša sa 170KS i 230 Nm.  Fusion Hybrid i Fusion Plug-in Hybrid nude 2,0-litarski benzinac sa 185 KS uparen sa elektromotorom i litijum ionskim baterijama.  Kada dođe na europsko tržište kao Mondeo, u ponudi će sigurno imati i dizelske agregate, međutim zvaničnih podataka o tome još uvijek nema. Fusion će kupci u SAD-u moći kupiti od polovine godine u opcijama sa prednjim ili pogonom na sve točkove, a moći će birati između automatskog i manuelnog mjenjača. 

Datum objave: 09/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook