Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > AMG Project One > Formula 1 jedan za svaki dan

Mercedes-AMG One Hypercar

Formula 1 jedan za svaki dan

Hiperautomobil Mercedes-AMG One se bliži proizvodnji, jer se testiranje ovog modela preselilo iz optinog pogona na trkačku stazu...

Nove fotografije koje je objavio Mercedes-AMG prikazuju testni model na stazi tokom testova performansi i izdržljivosti u Immendingenu blizu švajcarske granice. Proizvođač je izjavio kako se razvojni tim fokusirao kako bi osigurao da se svi aktivni aerodinamički dijelovi integrišu u rad i da kompleksni benzinsko-električni pogon Formule 1 kupcima pruže vozne karakteristike koje se očekuju od modela iz produkcije. Iz tog razloga, pogonska jedinica je testirana na maksimalnoj izlaznoj snazi od preko 1000 KS. Za razliku od pogona u F1, čiji hibridni sistemi samo pojačavaju snagu konvencionalne jedinice, AMG-One hibridni sistem može raditi samo na bateriju, odnosno omogućava potpuno električnu autonomiju, što je još jedna funkcija koju inžinježi teže unaprijediti prije početka proizvodnje.

 

 

 

 

Kada stigne na tržište, AMG-One će biti vozilo najsličnije performansama i voznim karakteristikama Formule 1 koje se može regularno registrovati za svakodnevnu vožnju. Ovaj model koristi verziju 1,6-litarskog turbo V6 agregata koji je Mercedesovom timu omogućio osvajanje titula u trkama F1 od 2014. godine. Ova pogonska jedinica je sklopljena u istom pogonu Mercedes High Performance Powertrains iz Brixwortha. Maksimalni broj od 11.000 o/min je niži od onog na trkačkim automobilima ( oni su limitirani na 15.000, ali rijetko prelaze cifru od 13.000 o/min), ali One-ov plug-in hibridni sistem koji sadrži ukupno četiri električna motora to kompenzuje isporukom električne snage.

 

 

 

 

Jedan od elektromotora čini dio električnog turbopunjača kako bi se popunila „turbo rupa“, dok je drugi povezan sa radilicom kako bi povećao snagu 1,6-litarskog agregata sa dodatne 163 KS napajajući se viškom energije iz turbo sistema. Još dva elektromotora od 163 KS pokreću prednje točkove i tako uvezani čine pogon na sva četiri točka ovog modela. Prema informacijama proizvođača AMG-One sa svojih 1000 KS razvija maksimalnu brzinu veću od 350 km/h, dok brzinu 200 km/h postiže za manje od 6 sekundi. Mercedes nije deklarisao tačnu cifru ubrzanja od nule do 100 km/h, ali ona bi trebala iznositi biti ma nja od 3 sekunde.

 

 

 

 

Elektromotori se napajaju iz niza litijum-jonskih ćelija postavljenih na šasiju iza prednje osovine, identičnih po tipu i rasporedu kao u Mercedesovom bolidu Formule 1. Međutim, baterija AMG-One ima daleko više ćelija, koje omogućavaju potpuno električnu autonomiju od oko 25 kilometara. Za više informacija i detalja oko performansi ipak treba sačekati zvaničnu promociju ovog zanimljivog hiperautomobila...

Datum objave: 20/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook