Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Frenkie, Sajfer i Smoke Mardeljano "sude" finale

Red Bull RapLike

Frenkie, Sajfer i Smoke Mardeljano "sude" finale

Prijave za takmičarski dio su otvorene do 11. novembra, a za sve druge, organizator priprema vrhunsku hip hop noć u srijedu 15. novembra u klubu Cinemas Sloga, na finalu takmičenja Red Bull Raplika...

Finale ovogodišnjeg Red Bull RapLika, najvećeg i najpopularnijeg regionalnog takmičenja u slobodnom repovanju, zakazano je za 15. novembar i održaće se u sarajevskom klubu Cinemas Sloga. Ulogu sudija na ovom finalu preuzeće troje istaknutih rap izvođača, a to su bosanskohercegovački reper Frenkie (Adnan Hamidović), kao i njegove kolege sa scene, Sajfer (Adnan Nikšić) i Smoke Mardeljano (Miloš Stojanović). Posjetioci koji su prisustvovali prethodnim izdanjima RapLike dobro znaju da nakon završetka takmičarskog dijela, mikrofon prelazi u ruke članova žirija i specijalnih gostiju iz hip hop svijeta. Nema sumnje da će i ove godine biti isto, obećavajući nezaboravne nastupe i nakon takmičarskog segmenta večeri.

 

 

 


Smoke Mardeljano je rođen i odrastao na beogradskim ulicama, noseći sa sobom impresivnu životnu priču. Počeo je eksperimentisati sa repovanjem u improvizovanom studiju, a danas je postao istaknuta zvijezda na Balkanu i šire. Njegova karijera obiluje saradnjama sa brojnim kolegama iz regiona i izdanjima kao što su "EP 2012" (2012.), "Znaš me, znam te" (2018.), "Ja repujem" (2017.), "To je rep" (2019.), "Kad goveda utihnu" (2023.) i "Neka teče" (2023.). Takođe, njegov život je poslužio kao inspiracija za film nazvan "Ja repujem - Smoke Mardeljano". Ovog ljeta, učestvovao je u panelu i radionici Red Bull Raplika, koja je usmjerena na podršku mladim nadama u svijetu rep muzike.

 

Sajfer, nekada poznat kao "zločesti dečko", sada je priznat kao sjajan momak i popularan izvođač čiji nastupi privlače mase u Bosni i Hercegovini, regionu i širom svijeta. Počeci njegove karijere vezani su za grupu Treća Smjena Crew, a kroz vrijeme je izdao nekoliko albuma i brojne singlove. Godine 2013, predstavio je svoj prvi solo album pod nazivom "Kodeks ulice", sa ukupno 13 pjesama, uključujući duete s Frenkiejem, Jalom Bratom i Buba Corellijem. Među njegovim najnovijim hitovima su pjesme "Med", "Karneval" i "Karneval II".

 

 

 

Frenkie je istinska legenda BiH hip-hop scene, sa izuzetno bogatom karijerom i mnogim uspjesima na različitim poljima. Na neki način, postao je i zaštitno lice Red Bull RapLike, predstavljajući primjer i uzor mnogim mladim reperima. Njegova karijera je započela u Njemačkoj krajem devedesetih godina, a pored hip-hopa, njegova velika strast su i grafiti. Frenkie je ostvario impresivnu karijeru koja je počela kao član grupe Disciplinska Komisija, gdje su takođe bili prisutni Edo Maajka, King Mire, Hamza, Koma, DJ Emir i Erol. Nakon toga se posvetio solo karijeri i 2005. godine izdao svoj prvi album pod nazivom "Odličan CD", sa neprikosnovenim hitom "Hajmo ih rušit", koji je zauzeo vrhove radijskih top lista. Za ovu pjesmu je zaslužio BiH nagradu "Davorin" (preimenovanu u Indexi) za najbolju vokalnu saradnju, a takođe je osvojio i nagradu "Zlatna Koogla" u Hrvatskoj za najboljeg novog izvođača iste godine. Od 2006. godine pa sve do danas, Frenkie je izdao još 11 albuma, uključujući i ovogodišnje izdanje pod nazivom "Dunya".

Datum objave: 30/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook