Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf i dalje kralj u Europi

Tržište

Golf i dalje kralj u Europi

Iako prodaja u Europi u prošloj godini nije imala očekivani rast, kada se analiziraju navike kupaca mnogo promjena nema, Golf je i dalje najprodavaniji model

U 2011. godini Golfova je u Europi prodato manje za 2% u odnosu na 2010. godinu, ali bez obzira na taj pad sa 484 547 prodatih jedinica Volkswagenov model  je i dalje najviše prodavan automobil u Europi. Aktuelna, šesta generacija je predstavljena 2008. godine i već je na „zalasku karijere“, jer će se u septembru ove godine na Salonu u Parizu pojaviti Golf VII.

 

Koliko je Golf omiljen među europskim kupcima najbolje ilustruje ovaj podatak: U posljednjih 11 godina, Golf je sedam puta bio najviše prodavano vozilo. Na drugom mjestu najbolje prodavanih modela sa 356 490 jedinica smjestio se još jedan model sa značkom VW-a, Polo. Prodaja ovog modela je porasla za 1 % i upravo taj rast je Pola doveo do drugog mjesta ispred Ford Fieste koja je u 2011. godini prodata u 348 465 jedinica.  Na četvrtom i petom mjestu najbolje prodavanih modela u Europi smjestili su se Opel/Vauxhall Corsa i Astra.  Prodaja novih vozila na Starom kontinentu prošle godine  pala je za 1%, zbog krize u Eurozoni. Samo je tržište u Njemačkoj zabilježilo rast od 9 % (prodaja 3,17 miliona vozila), a upravo i proizvođači iz te zemlje u prošloj godini zabilježili su značajan rast prodaje. 

Datum objave: 23/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook