Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf je evropski automobil godine

Volkswagen

Golf je evropski automobil godine

Prije početka najvećeg i najznačajnijeg Salona automobila, onog u Ženevi, izabran je „Automobil godine u Europi“, a titula je pripala sedmoj generaciji Golfa

Golf sedme generacije ide putem svojih prethodika. U izboru za najbolji automobil godine u Europi, Golf je osvojio ubjedljivih 414 poena, ispred Toyote GT-86 koja je skupila 202 poena i Volva V40 koji je od europskih novinara dobio ukupno 189 poena.

 

Automobil godine biralo je 58 članova žirija iz 22 zemlje Starog kontinenta, a u izboru su učestvovali svi automobili koji su se na tržištu pojavili u prošloj godini i bili prodati u 5.000 primjeraka. U finalni izbor, pored pomenutih, ušli su još Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes A klase, Peugeot 208 i Renault Clio. Zanimljivo je da je Golf, uz Renault Clio jedini automobil koji je ovo takmičenje završavao na prvom mjestu dva puta. Prethodno je to bio Golf treće generacije 1992. godine, a sada je to nova „Sedmica“. Zanimljiva je i činjenica da su od 1974. godine, pa do danas sve serije Golfova u ovom izboru bile među prva tri mjesta.  Podsjećamo prošlogodišnji pobjednik ovog izbora bio je Opel Ampera/Chevrolet Volt. 

Datum objave: 05/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook