Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf VII sa elementima iz BiH

Volkswagen

Golf VII sa elementima iz BiH

Najpopularniji kompakt današnjice krajem godine dolazi u potpuno novom izdanju, na novoj platformi, sa čvršćom karoserijom, komfornijim enterijerom, bogatom opremom i štedljivim, ali srčanim TSI i TDI agregatima, a neki njegovi plastični elementi već su proizvedeni u BiH

Da je temeljan redizajn Golfa V prije četiri godine bio pun pogodak, najbolje potvrđuju prodajne statistike, po kojima je aktuelna „šestica“ i dalje jedan od najpoželjnijih kompaktnih automobila na evropskom tržištu. Mada je već 2009. iz Wolfsburga najavljeno da će njegov nasljednik Golf VII biti predstavljen 2012. godine, malo ko je očekivao da će Nijemci tako brzo uspjeti da razviju potpuno nov automobil.

 

Ali, uspjeli su. Sedma generacija Golfa javnosti bi trebala biti predstavljena u jesen, na sajmu automobila u Parizu. Riječ je o potpuno novom modelu koji je razvijen na skraćenoj platformi aktuelnog Passata sa osovinskim razmakom od 264 centimetra (258 do sada). U odnosu na prethodnika novi Golf bi trebao dobiti desetak centimetara u dužinu, te dva u širinu, da bi se povećao komfor u drugom redu. Blago povećanja očekuje se i u prtljažniku. Paleta motora bi trebala biti sastavljena od savremenih TSI benzinaca i dokazanih TDI dizelaša, opremljenih najnovijom generacijom direktnog ubrizgavanja goriva. Očekuje se i uvođenje jednog hibridnog modela, koji bi se pridružio sadašnjem električnom Golfu VI. Nakon trovratnog i petovratnog modela, na tržištu će se naći i Golf karavan, te Golf Plus model. Zanimljivo je da je pojedine plastične dijelove za Golf VII izradila jedna bosanskohercegovačka kompanija. Dok drugi objavljuju rendere i mogući izgled „sedmice“ mi smo otišli korak dalje, u našim rukama smo imali plastiku za pokazivač pravca u retrovizoru, koja je izrađena za Golf VII u našoj zemlji. 

Datum objave: 16/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook