Naslovna > Vijesti > Gradski šmeker ipak stiže za pet godina?

Volvo XC40

Gradski šmeker ipak stiže za pet godina?

Još uvijek nije poznato da li će Volvo XC40 dodatno poraditi na SPA platformi, razviti novu ili se poslužiti platformom nekog drugog proizvođača...

Najnovije informacije ukazuju na to da Volvo već planira proizvodnju XC40 modela ali da se on ipak na tržištu neće pojaviti najvjerovatnije u narednih pet godina. Nova Scalable Platform Architecture (SPA) platforma kompanije Volvo pojaviće se u toku naredne godine sa dolaskom naslednika XC90 modela.

 

Međutim, SPA neće biti kompatibilna sa mogućnim XC40 budući da će najmanji SPA bazirani model biti deo sledeće generacije S60. Zbog toga Volvo će ipak morati ili da razvije novu platformu za ovaj model ili će postići sporazum sa nekim drugim proizvođačem automobila. Zasada, to još uvijek nije sasvim poznato. 

 

Što se same SPA platforme tiče, ona je konstruisana od pet delova, od kojih je onaj između prednje osovine i A nosača, dakle onaj koji nosi motor i prenos, iste veličine na svim modelima koji će se bazirati na toj platformi. 



Takođe, SPA platforma će podržavati mehanički pogon na sva četiri točka i električno pokretanu zadnju osovinu u hibridnim verzijama. Što se motorizacije tiče, sa SPA platformom će u paru ići samo nova generacija Volvo 4-cilindričnih motora.

 

Volvo takođe planira lansirati potpuno  novi brend za kupce srednjeg novčanog statusai, ali ono što  za sada nije poznato jeste činjenica hoće li se njegovi modeli prodavati isključivo na kineskom tržištu ili u cijelom svijetu. Za više informacija moraćemo da sačekamo još neko vrijeme. 

Datum objave: 07/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook