Naslovna > Automobili > Nissan > GT-R > GT-R odlazi u historiju ?

Nissan

GT-R odlazi u historiju ?

Kako stvari stoje aktuelna generacija Nissanovog supersportiste će biti i posljednja generacija ovog automobila, kojeg su mnogi smatrali najboljim automobilom na svijetu ikada

Nissan GT-R će kod svih ljubitelja automobila izazvati poštovanje, a mnogi od njih će reći da je to najbolji automobil ikada napravljen. Performanse koje su postizale prethodne i aktuelna generacija GT-R-a, često su bile izazov za ostale proizvođače, a zakoni fizike su dovođeni na samo granicu. No, Nissan GT-R je ipak imao jednu manu, slabo se prodavao.

 

Prva generacija je došla u serijsku proizvodnju tek nakon što je rukovodstvo Nissana uvjereno da će im GT-R donijeti zaradu. Prodato je svega 6.000 jedinica. Razlog za slabu prodaju treba tražiti u previskoj cijeni od 55.000 eura (otprilike) koja je rasla iz godine u godinu, da bi trenutno za Nissan GT-R 2013 trebalo izdvojiti 73.700 eura. U tom cjenovnom rangu ima automobila koji nude mnogo više „konja“ od GT-R-a, pa je tu Nissanov automobil u podređenom položaju. Prema informacijama iz kompanije, razvoj na novom Nissanu GT-R još uvek nije počeo, a mnogi sumnjaju da će Karlos Gosn, izvršni direktor japanskog proizvođača uopšte i dati "zeleno svjetlo" za to.

Datum objave: 28/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook