Naslovna > Automobili > Volkswagen > Polo > GTI Edition 25 obilježava četvrtinu vijeka snažnih superminija

Volkswagen Polo

GTI Edition 25 obilježava četvrtinu vijeka snažnih superminija

Volkswagen je opremio Polo GTI Edition 25 sportskim vješanjem koje spušta automobil za 15 mm, a takođe je ugrađen i diferencijal s elektronskim zaključavanjem....

Iako se GTI sufiks obično povezuje s Golfom, Volkswagen je takođe prodavao druge snažne hatchback modele tokom proteklih nekoliko decenija, a jedan od najboljih "alternativnih" modela je Polo GTI. Proizvodnja ovog subkompaktnog hatchbacka visokih performansi započela je 1998. godine, a povodom njegove 25. godišnjice, ovih dana je predstavljeno posebno izdanje. Ukupno će biti proizvedeno samo 2.500 primjeraka počevši od cijene od 35.205 evra u Njemačkoj. Narudžbe za ovo posebno izdanje Polo GTI Edition 25 biće otvorene od 1. juna. Važno je napomenuti da je fokus ovog specijalnog modela zapravo na estetici, pa nisu napravljene značajne promjene na njegovom 2,0-litarskom turbobenzinskom motoru, koji i dalje razvija 204 KS i 320 Nm okretnog momenta. Taj motor uparen je sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, koji prenosi snagu na prednje točkove. Polo GTI Edition 25 postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi.

 

 

 


Na prednjoj strani su prisutna adaptivna LED svjetla, dok su 18-inčni Adelaide točkovi u sjajnoj crnoj boji, kućišta bočnih retrovizora i krov dodatni stilski elementi koji krase ovo ograničeno izdanje. Kupci će imati mogućnost odabira boje karoserije između Smoke sive metalik, Pure bijele, Acot sive, Reef plave metalik, Deep crne s perla efektom i Kings crvene metalik boje. Polo GTI Edition 25 takođe ima suptilne naljepnice na karoseriji i "One of 2500" logotip na pragovima, koji su jedine razlike u odnosu na standardni Polo GTI. Kupci mogu nadograditi svoje vozilo s doplatom za Travel Assist sistem, koji radi pri brzinama do 210 km/h i brine se za upravljanje, kočenje i ubrzavanje.

 


Istina je da je Volkswagen upozorio da bi Euro 7 standard, koji se očekuje 2025. godine, mogao dovesti do prestanka proizvodnje Pola. Ugradnja dodatnog hardvera za ispunjavanje strožih emisijskih zahtjeva Euro 7 standarda mogla bi značajno povećati cijenu Pola za 3.000 do 5.000 evra, što bi ga učinilo preskupim u konkurenciji. Dolazak električnog hatchbacka ID.2, koji je već potvrđen za 2025. godinu, takođe bi mogao uticati na budućnost Pola i eventualno dovesti do kraja proizvodnje ovog legendarnog superminija.

Datum objave: 19/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook