Naslovna > Vijesti > HCD-14 Genesis – pogled u budućnost

Hyundai

HCD-14 Genesis – pogled u budućnost

Hyundai je na Salonu automobila u Detroitu javnosti predstavio koncept HCD-14 Genesis, za koji tvrde da je njihov pogled u budućnost

Neki kažu da je automobilska budućnost počela davno, neki kažu da tek treba početi. Kako god, ako ćemo suditi po tome kakvu nam budućnost nudi Hyundai, onda ćemo sasvim sigurno uživati u automobilima u budućnosti, na način kako do sada nismo mogli uživati. Hyundai je u Detroitu predstavio koncept nemaštovitog naziva HCD-14 Genesis.

 

Zapravo, naziv koncepta je praktičan jer je HCD skraćenica za Hyundai California Design centar gdje je nastao ovaj automobil, dok Genesis nije niša drugo nego najava da će se detalji sa ovog koncepta preslikati na narednu generaciju Hyundai Genesisa. Osim što na fotografijama izgleda odlično, ovaj koncept i u tehnološkom smislu nudi mnogo toga. Motor je 5.0-litarski Tau V8 sa direktnim ubrizgavanjem uparen sa osmostepenom automatskom transmisjiom koja snagu prenosi na zadnje točkove.  Automobil s boka neodoljivo podsjeća na Audi A7 Sportback, no samo do momenta kada se na njemu otvore vrata, jer se onda ukazuje veliki prostor za ulazak, s obzirom da HCD-14 Genesis ima tzv. „samoubilačka“ zadnja vrata. Najupečatljiviji sistem na ovom vozilu je onaj koji prati pokrete ruku vozača, te u skladu s tim izvršava određene funckije. Čak je moguće, konstantnim pogledom isključivati ili uključivati radio, klimu i sl. 

 

Datum objave: 15/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook