Naslovna > Automobili > Honda > Acura NSX > Hibridna Acura

Honda NSX

Hibridna Acura

Acura je novi NSX publici premijerno predstavila na Sajmu automobila u Detroitu koji je održan još u januaru, ali su tek sada objavili dugo očekivane tehničke specifikacije s kojima će se NSX druge generacije svrstati u kategoriju "ozbiljnih" sportskih automobila …

NSX pokreće centralno smješten 3,5-litarski V6 biturbo motor koji raspolaže sa 507 KS pri 7.500 obr/min i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prvi od tri elektromotora smješten je iza i nudi dodatnih 47 KS i 135 Nm obrtnog momenta. Druga dva elektromotora (Twin Motor Unit - TMU) smještena su između prednjih točkova i u kombinaciji raspolažu sa 37 KS i 69 Nm obrtnog momenta. Prijenos snage na podlogu obavlja se preko 9-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.

 

Ukupna raspoloživa snaga iznosi 580 KS uz 644 Nm najvećeg obrtnog momenta. Sve zajedno dovoljno je da Acura NSX od 0 do 100 km/h stiže nakon 3 sekunde, na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 307 km/h. Masa automobila koji je opremljen sofisticiranim pogonom preko obje osovine iznosi 1.725 kilograma, a prvi primjerci u prodajnim salonima očekuju se početkom proljeća.  Preciznih informacija o cijeni još uvijek nema, ali se očekuje da će NSX bez opcione opreme koštati oko 153.000 eura.

Datum objave: 02/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook