Naslovna > Automobili > BMW > X3 > Hibridni sportista

BMW iX3

Hibridni sportista

Kako bi vozač imao na raspolaganju više od 300 KS pobrinuo se BMW tako što je počeo paralelno sa električnim modelom iX3 pripremati i hibridnu verziju koja će imati ovu izuzetnu snagu

BMW je konačno otkrio konceptni model iX3 s kojim će u dogledno vrijeme tražiti svoj udio u kategoriji elektropokretanih automobila kao što je to slučaj sa Jaguar I-Pace i Mercedes-Benz EQC. Prema prvim informacijama električni iX3 će moći preći čak 400 kilometara sa samo jednim punjenjem baterija.
Ovaj automobilski gigant prije predstavljanja produkcijske verzije električnog X3 u BMW-u već uveliko radi i na hibridnoj "plug in" verziji spomenutog SUV-a, dok njima bliski izvori kažu da će hibridna verzija u snažnijoj kombinaciji nuditi dosta više od 300 konjskih snaga.

 

Kada je u piotanju osnovni model on bi trebao nositi oznaku X3 xDrive30e, a pokretao bi ga pokretat elektromotor i dvolitarski četverocilindarski turbobenzinac koji bi trebao da zasija u novoj generaciji Serije 3. Značajna ušteda u svakodnevnim gradskim potrebama trebala bi da se ogleda u potrošnji goriva jer će motori kombinovano nuditi blizu 280 konjskih snaga, a pokretan samo na struju hibridni "plug in" X3 bi prije aktiviranja benzinskog motora mogao preći malo manje od 50 kilometara.

 

Ono što se smatra kao vrh ponude je model X3 xDrive40e za koje se tvrdi da će imati nivo performansi isti onaj sa kojima raspolažu najbolji aktuelni sportski automobili C segmenta, a motori bi u kombinaciji trebali ponuditi više od 330 konjskih snaga. Prodaja ovog hibridnog plug in X3 bi trebala biti naredne godine, a njegova elektropokretana verzija najkasnije do 2021. godine.

Datum objave: 21/08/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook