Naslovna > Automobili > Honda > HR-V > Hibridni SUV za evropsko tržište

Honda HR-V

Hibridni SUV za evropsko tržište

Japanci su otkrili više detalja o novoj generaciji kompaktnog SUV-a koji će se na tržištu starog kontinenta naći isključivo sa e:HEV hibridnim agregatima...

Treću generaciju Honde HR-V krasi dinamičan dizajn uz napredne tehnologije i prostraniji enterijer, a za pogon je zadužen novi hibridni agregat koji je sličan varijanti ponuđenoj uz Hondu Jazz. eHEV tehnologija spaja 1.5-litarski i-VTEC benzinac sa dva elektromotora za kombinovanu vrijednost od 131 KS i 253 Nm obrtnog momenta. Motor sa unutrašnjim sagorjevanjem prvenstveno je zadužen za punjenje baterija, ali se može aktivirati i kao pogonska jedinica pri vožnji na višim brzinama. U Hondi tvrde da je prebacivanje između benzinskog motora i elektromotora neprimjetno, što omogućava lako prilagođavanje pogona uslovima vožnje. Pogon nudi tri osnovna moda vožnje: Econ, Normal i Sport, a pomoću ručice mjenjača se može odabrati i dodatni B mod za snažnije regenerativno kočenje.

 

 

 


Nova platforma rezultuje povećanjem prostora u unutrašnjosti, koja je i u novom HR-V-u puna praktičnih detalja, a prostor za noge na zadnjoj klupi je povećan za 35 mm. Magic Seat raspored sjedišta omogućava potpuno ravan utovarni pod prtljažnika nakon preklapanja zadnje klupe zahvaljujući centralno smještenom rezervoaru za gorivo i dobro raspoređenim komponentama hibridnog sistema. Pametna platforma kao rezultat ima i povećanje prostora za glavu putnika uprkos niskoj liniji krova novog HR-V-a. Kokpit je potpuno redizajniran u skladu sa modernim standardima automobilske industrije i može se pohvaliti novim infotainment sistemom sa 9-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, a ispred vozača je smješten informacioni displej od 7 inča. Upravljanje sistemima je brže i jednostavnije u odnosu na prethodne generacije, a dostupni su i Android Auto i Apple CarPlay sa bežičnim povezivanjem.

 

 


Sklop aktivnih i pasivnih sigurnosnih opcija je pojačan novom generacijom Honda Sensing sistema sa kvalitetnijom kamerom bolje rezolucije i unaprijeđenim procesorima i radarima koji nude viši nivo sigurnosti u odnosu na prethodnika. Sistem je opremljen adaptivnim tempomatom sa senzorom pokreta na upravljaču i lateralne G-sile koji nudi funkciju praćenja vozila pri niskim brzinama i kontrolu kočenja. Sigurnosna oprema obuhvata još naprednih sistema kao što su senzor mrtvog ugla, praćenje bočnog saobraćaja i pomoć pri vožnji na nizbrdici. Debi novog HR-V-a sa e:HEV tehnologijom u Evropi se očekuje za kraj 2021. godine, do kada će biti objavljeni i detaljniji podatci o cijenama treće generacije modela.

Datum objave: 23/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook