Naslovna > Vijesti > I Betmen bi ga vozio!

Brabus Bullit Coupe 800

I Betmen bi ga vozio!

Jedna od najatraktivnijih Brabusovih prerada plijeni pažnju, kako izvedbom tako i raskošnom snagom...

Serijski Mercedes C63 AMG je vrhunski sportski automobil, od čije pojave i performansi zastaju pogled i dah. Šta tek onda reći za Brabusovu preradu ovog modela?Brabus BULLIT Coupe 800 je ultramoćan, ultrabrz i veoma upadljiv automobil, kojeg se ne bi postidio ni slavni filmski junak iz Gotama.

 

Mat crna boja i te kako bi pristajala uz Betmenov mračni kostim, kao i Mercedesov 6.3-litarski V12 Biturbo, koji su Brabusovi inženjeri, umjesto sa serijskih 457 KS, naoružali sa nevjerovatnih 800 “konja”. Snaga Bullitovih mišića najbolje se ogleda u 1.420 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući kojem 1.820 kg težak automobil do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi. Za 23,8 sekundi brzinomjer pokazuje 300 km/h na sat. Maksimum je negdje na 370 km/h, na brzini pri kojoj bi i neustrašivog Betmena vjerovatno prošli žmarci. Da bi postigli sve navedeno, Brabusovi stručnjaci su serijski C63 AMG odvezli u vazdušni tunel i do savršenstva testirali svaku od komponenti koju su pridodali.

 

Tako je prednji odbojnik sa donje strane dobio karbonski spojler za usmjeravanje vazduha i poboljšanje stabilnosti prednjeg dijela na visokim brzinama. Na bokove su dodate karbonske imitacije dodatnih vodova za hlađenje kočnica, a najljepše “ukrase” dobila je pozadina, sa karbonskim spojlerom na poklopcu prtljažnika i novim difuzorom u zadnjem odbojniku. Serijski dvostruki ovalni izduvni sistem zamijenjen je dvostrukim pravougaonim od nerđajućeg čelika, a sportski dizajn automobila dodatno je naglašen Brabusovim 20-inčnim Monoblock aluminijumskim naplacima. Na njih se „obuvaju” Pirelli ili Yokohama gume dimenzija 235/30 naprijed i 275/25 pozadi. Ugrađeno je i novo Bilsteinovo sportsko vješanje sa amortizerima podesive visine, te ultrajaki kočioni sistem sa dvanaestoklipnim kliještima naprijed i šestoklipnim pozadi. Tu je Brabusov limitirani “slip” diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (40 posto). Temeljno je preuređen i enterijer, koji krasi kombinacija crne brušene kože i alkantre, prošivene crvenim koncem. Crvenom bojom svijetle brzinomjer i kazaljke, te daju instrument tabli istinski sportski karakter. Svi oni koje je zagrijala priča o Brabusu BULLIT Coupe 800 mogli bi se ohladiti kad saznaju cijenu, a ona startuje od 378.000 eura.

 

Datum objave: 09/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook