Naslovna > Automobili > Volkswagen > CC > Up i VW CC u prodaji
FOTO GALERIJA (15)

Novo na bh tržištu

Up i VW CC u prodaji

Nakon današnjeg zvaničnog predstavljanja javnosti, bosanskohercegovačko tržište bogatije je za dva nova modela, maleni Up i redizajnirani CC

Prezentaciju novih modela u ASA Autu simbolično su nazvali „David i Golijat“ jer su predstavljali trenutno najmanji VW model Up i jedan od najvećih, redizajnirani VW CC. Up na naše tržište dolazi prije svojih blizanaca, Škode Citigo i Seata Mii, što će mališanu iz Volfsburga obezbjediti vremensku prednost u odnosu na konkurente iz grupacije.

 

Volkwagen je u skorijoj prošlosti već dva puta ulazio u segment mini vozila, sa Lupom i Foxom, no oba „projekta“ i nisu završila kako se očekivalo. Fox se čak i nije nudio na našem tržištu jer u to vrijeme previsoka „neeuropska“ carina od 16 % povećala bi njegovu cijenu. Sa trećim pokušajem, malenim Up-om Volkwagen ima velike planove. Od Up-a se očekuje da njemačku kompaniju stavi na vrh liste velikih europskih proizvođača. U našoj zemlji, segment malih vozila i nije previše popularan, a to potvrđuje podatak da je u prošloj godini prodato samo 80-tak malih, gradskih vozila u BiH. I pored toga, Volkswagen BiH ima velike planove sa malim Up-om. U ovoj godini očekuju prodaju od 100 jedinica, što je dakle više nego što su svi konkurenti zajedno prodali u prošloj godini. Na tom putu pomoći će im praktičnost ovog vozila i njegova cijena.

 

Up sa osnovnim paketom opreme Volkswagen u BiH neće plasirati, jer za iste novce se dobije model sa srednjim paketom opreme. Dakle, Up sa električnim paketom opreme, klimom, radiom...na našem tržištu košta 16.200 KM. Jedan od većih aduta Up-a jesu njegove različite dizajnerske verzije, kojih je na desetine, pa je ovaj mališan i donekle lifestyle automobil. Pogoni ga 1,0-litarski agregat u dvije izvedbe sa 60 i 75 KS, a na drugim tržištima dostupan je i sa agregatom na zemni gas. Zbog nedostatka takvih punionica u našoj zemlji, Up će se u BiH nuditi isključivo sa benzinskim  agregatom. Ono što Up razlikuje od konkurencije je opcija City, koja omogućava samostalno kočenje vozila pri brzinama od 5-30 km/h. Ovaj sistem nam je poznat na većim i luksuznijim modelima, a Up je prvi koji koristi ovu opciju u segmentu mini vozila.

 


Pored modela Up, predstavljen je i Volkswagen CC. Od ove generacije CC nema veze s Pasatom i ne nosi njegovo ime, tako je Volkwagen razgraničio limuzinu i coupe. Zašto je to urađeno najbolje ilustruje primjer sa našeg tržišta. Prošle godine Passat CC ostao je u sjeni novog, Pasata B7. Zato Volkwagen u BiH planira prodaju od 100 jedinica VW CC-a. Suštinski, VW CC se ne razlikuje previše od Pasata CC-a. U pitanju je blagi redizajn prednjeg i zadnjeg dijela vozila, te bogatija serijska i dodatna oprema.U serijsku opremu spadaju i Bi-Xenon svjetla sa statičkim svjetlom za skretanje, kao i novokoncipirana LED zadnja svjetla.Volkswagen CC pokreću inovativni benzinski i dizelski motori s direktnim ubrizgavanjem; svi dizelaši su opremljeni Start-Stop sistemom, dok i dizelski i benzinski agregati  imaju modus rekuperacije. Zanimljvio je da je sa bogatijom opremom i novim dizajnom, novi CC jeftininiji od prethodnika za oko 8 000 KM. Tako će početna cijena za VW CC na našem tržištu iznositi 52.435 KM.

Datum objave: 13/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook