Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > ID.3 spreman za nastup
FOTO GALERIJA (7)

Volkswagen ID.3

ID.3 spreman za nastup

Prvi model iz palete električnog programa ID.3 predstavlja električnu verziju Golfa u skorijoj budućnosti i prema očekivanjima proizvođača prvi masovni automobil na električni pogon....

 

Kompaktni monovolumen aerodinamičnog dizajna karoserije dužine 4261 mm, samo tri milimetra duži od Golfa sa međuosovinskom širinom od 2740 mm, širinom vozila od 1850 mm i visinom od 1490 mm pruža u kabini komfor u rangu vozila srednje klase. Ovaj zanimljivi monovolumen je kreiran na MEB platformi za električna vozila, a u osnovnoj verziji ga pokreće električni motor od 150Kw postavljen u zadnjem dijelu vozila i pogonom na zadnju osovinu.

 

Sa 310 Nm obrtnog momenta ova pogonska jedinica omogućava ubrzanje od nule do 100 Km/h za 8 sekundi, a brzina je ograničena na maksimalnih 150 km/h. Ovaj motor napajaju Litijum-jonske baterije smještene u podu vozila i kupcima su na raspolaganju sa kapacitetima koji omogućavaju autonomiju u rasponu od 330 do 550 kilometara. Struktura karoserije je izrađena od kombinacije čelika, aluminijuma i ugleničnih kompozitnih materijala u cilju postizanja čvrstoće uz smanjenu težinu vozila. Zbog ovakve konstrukcije i baterije u podu vozila osigurana je vrhunska stabilnost u vožnji potpomognuta elektronskim sistemima kontrole i bezbjednosti. Kokpit vozila je poptpuno digitalizovan, unutrašnjost je komforna u klasi većeg Passata, a tu je i prtljažni prostor u prednjem i zadnjem dijelu vozila ukupne zapremine od skoro  500 litara.

 

Volkswagen je već otvorio knjigu narudžbi a prvi primjerci će biti dostupni kupcima već od februara ove godine, po cijeni od oko 30.000 eura.

Datum objave: 03/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook