Naslovna > Vijesti > Inovativna eTruck hladnjača

Renault Truck

Inovativna eTruck hladnjača

Kompanija Renault Truck predstavila je jedinstvenu i potpuno električnu kamion hladnjaču koju će za potrebe distribucije smrznutih proizvoda u Švajcarskoj koristiti kompanija Nestlé...

Na Federalnom trgu u Bernu, u Švicarskoj, Nestlé Švicarska i Renault Trucks održali su svjetsku premijeru revolucionarnog eksperimentalnog vozila nazvanog eTruck. Ovaj kamion kombinira potpuno električni Renault Midlum razvijen od Renault Trucksa i sanduk hladnjaču koja je takođe potpuno električna. Drugo identično vozilo pridružit će se floti Nestlé Švicarska u septembru. Ova dva vozila testirat će se za distribuciju sladoleda i smrznutih proizvoda Nestlé Frisco Findus u trgovine regije Zurich i Lausanne. Koristeći ova dva jedinstvena vozila u gradskome prevozu robe, Renault Trucks i Nestlé Švicarska zajedno su napravili prvi korak prema čistijem transportu u Švicarskoj.

 

Ne postoji jedinstveno rješenje za velike izazove s kojima se gradski transport susreće. Kao što je Heinz-Jürgen Löw, predsjednik Renault Trucks SAS, objasnio predstavljajući električni Renault Midlum potrebno je "staviti pravo vozilo s pravom energijom na pravo mjesto u pravo vrijeme." Ovo jednako podrazumijeva inovacije u organizaciji transportnih sistema kao i tehnička poboljšanja na vozilima i odgovarajućima uslugama. Saradnja između Nestlé Švicarska i Renault Trucks omogućiće testiranje najnovijih generacija akumulatora, optimizaciju komponenti i potražnju najpogodnijeg kompromisa prije prijelaza na sljedeću etapu u istraživanju ovog tipa vozila.
Eugenio Simioni, generalni direktor Nestlé Švicarska, posebno je istaka aspekt "tiho i bez izduvnih gasova" kod ova dva vozila "koji označavaju novu eru u lancu dostave". Ona će omogućiti logističkom timu Frisco da ide dalje prema svome cilju smanjenja emisije CO2, što je do sada pridonijelo optimalnom vremenu dostave i ekonomičnoj vožnji. Neće se zaboraviti ni na zelenu struju. Unutar partnerske saradnje s Romande Energy, Nestlé planira instalirati do kraja godine nekoliko hiljada kvadratnih metara fotovoltažnih ćelija na različitim administrativnim zgradama u Veveyu i Tour-de-Pelizu. Ova površina proizvest će dovoljno energije za ekvivalent od 30 električnih kamiona za cijelu godinu! Što se tiče proizvedene struje ona će se usmjeriti u mrežu od Romande Energy i pridonijet će rastu obnovljive energije proizvedene i potrošene u regiji.

Dva vozila koja su na raspolaganju timu Frisco moći će prevoziti 3 tone sladoleda i smrznutih proizvoda. Svakodnevno će sanbdjevati između 30 i 50 prodajnih mjesta odnosno udaljenost od 60 do 100 km. Prvi kamion za regiju Zurich dolazi u julu, a drugi za regiju Lausanne u septembru. Posebno u gradskom okruženju ova električna Renault Midluma opremljena su rashladnom jedinicom koja isto radi na struju. Kod rada ne ispuštaju gasove kao ni CO2 i funkcionišu skoro potpuno nečujno. Njihovi električni motori razvijaju snagu od 103 kW. Ona mogu postići maksimalnu brzinu od 84 km/h i raspolažu sistemom koji obnavlja energiju prilikom kočenja. Dva paketa litijum-jonske baterije imaju ukupni energetski kapacitet od 170 kWh što omogućava autonomiju od 140 km, dok napajanje iste traje od osam do dvanaest sati na standardnoj utičnici.Eksperimentalna vozila koja nisu napravljena za tržište dijelom su Renault Trucksovih aktuelnih istraživanja i testiranja različitih rješenja za poboljšanje prevoza robe. S obzirom na izazove s kojima se danas suočava gradski prevoz robe, Renault Trucks nastoji donijeti globalno rješenje. Prvenstveno nudeći klijentima gamu koja se temelji na optimalnim termičkim vozilima koji troše što je manje moguće, te alternativna rješenje dizel gorivu koja paze na ulogu prirodne sredine i to putem vozila s etiketom Clean Tech (Renault Maxity Electric, Renault Premium Distribution Hybrys Tech i Renault Premium Distribution CNG). Renault Trucks namjerava ići i dalje od svoje uloge proizvođača nudeći vozačima alate za “smartphones” ili pridonoseći uz ostale učesnike cestovnog prevoza eksperimentalnim projektima za poboljšanje gradskog prevoza robe. Drugim riječima, Renault Trucks zaista daje sve od sebe kako bi stavio pravi kamion s pravom energijom na pravo mjesto u pravo vrijeme.

Datum objave: 10/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook