Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Ioniq 6 u Bosni i Hercegovini

Svjetski automobil 2023. godine

Ioniq 6 u Bosni i Hercegovini

Kada je BiH tržište u pitanju u ponudi će se naći baterija kratkog dometa od 53 kWh i pogonom na dva točka te baterija dugog dometa od 77.4 kWh i pogonom na dva i četiri točka, te tri paketa opreme Premium, Prestige i Luxury...

Nakon što je svjetska digitalna premijera i testna vožnja za evropske medije održana u Madridu, stigao je red na premijeru "Električnog Streamlinera" modela Ioniq 6 u Bosni i Hercegovini. Ovaj model već je osvojio mnoge titule, a najznačajnija je trostruka nagrada za Svjetski automobil godine, Svjetski električni automobil i Svjetski najbolje dizajnirani automobil. Ioniq 6 je drugi model u potpuno električnoj liniji brenda IONIQ kompanije Hyundai. Koristeći prednosti prilagođene električne globalne modularne platforme (E-GMP), Ioniq 6 nudi ultra-brzo punjenje od 10 do 80 posto kapaciteta baterije za samo 18 minuta, uz 800-V sistem napajanja. Takođe, ovaj automobil ima prostranu unutrašnjost i može preći udaljenost od 351 km nakon samo 15 minuta punjenja. Sa izuzetno niskim koeficijentom otpora vazduha od 0,21, Ioniq 6 je jedan od najaerodinamičnijih i energetski najefikasnijih električnih vozila na tržištu, čime postavlja i najniži koeficijent otpora u proizvodnoj liniji kompanije, ali i jedan od najnižih u industriji. Prema WLTP standardima, Ioniq 6 može preći 614 km s jednim punjenjem. Standardni model sa pogonom na prednje točkove i 18-inčnim točkovima troši 13,9 kWh/100 km energije.

 

 

 


Ioniq 6 je dizajniran i konstruisan kako bi pružio posebno ugodno iskustvo putovanja. Njegov inovativni enterijer podsjeća na skrovište i pruža jedinstveno i drugačije iskustvo vožnje. Slično Ioniq 5 modelu, unutrašnjost je oblikovana ekološkim i održivim materijalima, što predstavlja još jedan korak naprijed u segmentu električnih vozila. Električni streamliner Ioniq 6 iskoristio je prednosti E-GMP platforme koja omogućava izuzetno dug međuosovinski razmak od 2.950 mm, podržan izborom 20-inčnih ili 18-inčnih naplataka. S impresivnom ukupnom dužinom od 4855 mm, širinom od 1880 mm i visinom od 1495 mm, Ioniq 6 ima tanak i elegantan izgled među sličnim električnim vozilima.

 


Unutrašnjost Ioniq 6 posebno je razvijena kako bi pružila udobno i personalizovano iskustvo, a dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i stvori svoj lični utisak unutrašnjosti, birajući iz spektra od 64 boje i šest predefinisanih tema. Sinhronizovana promjena osvjetljenja unutrašnjosti prati promjenu brzine, pružajući emotivni doživljaj vožnje kroz podešavanje jačine osvjetljenja u skladu s brzinom vozila. Opciona sjedišta za relaksaciju u prvom redu podstiču odmor putem jednostavnog podešavanja nagiba sjedišta. Sva sjedišta su posebno dizajnirana za električna vozila i približno su 30% uža od sjedišta u konvencionalnim automobilima, pružajući tako više prostora putnicima. Tu su četiri USB priključka tipa C i jedan tipa A kako bi se unaprijedila praktičnost za korisnike. Personalizovano iskustvo vožnje Ioniq 6 dodatno je poboljšano putem sistema EV Performance Tune-up, koji vozaču omogućuje slobodno prilagođavanje sile upravljanja, načina rada motora, osjetljivosti papučice gasa i režima vožnje. Vozači mogu kreirati različite kombinacije sa samo nekoliko klikova kako bi zadovoljili svoje individualne potrebe. Ioniq 6 takođe ima aktivni sistem zvuka (ASD), tehnologiju koja čini vožnju električnih vozila uzbudljivijom i ugodnijom.

 


IONIQ 6 je dostupan s različitim konfiguracijama elektromotora i baterija kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Baterija velikog kapaciteta od 77,4 kWh može biti uparena s pogonom na zadnje točkove (RWD) ili pogonom na sve točkove (AWD). Vrhunska AWD opcija sa dva motora pruža kombinovanu snagu od 239 kW i obrtni moment od 605 Nm. Ova električna konfiguracija omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu, a IONIQ 6 se može pohvaliti i iznimno niskom potrošnjom energije jer prema WLTP standardu, procjenjuje se da standardna baterija od 53 kWh, u kombinaciji s 18-inčnim gumama i pogonom na zadnjim točkovima, ima potrošnju ispod 13,9 kWh/100 km, čime se svrstava među najefikasnija električna vozila na tržištu. E-GMP arhitektura IONIQ-a 6 podržava punjenje infrastrukture od 400 V i 800 V, pri čemu je 800 V punjenje standardno, a moguće je prihvatiti i punjenje od 400 V bez dodatnih komponenti ili adaptera. S brzim punjačem od 350 kW, IONIQ 6 se može napuniti od 10% do 80% za samo 18 minuta.

 


Modularna kontrolna tabla IONIQ-a 6 uključuje 12,3-inčni infotainment ekran potpuno osjetljiv na dodir i 12,3-inčni digitalni instrument klaster koji pružaju napredne tehnologije za unaprijeđeno digitalno iskustvo korisnika, prilagođeno njihovim potrebama. Infotainment sistem IONIQ-a 6 omogućuje stvarno-vremensko mapiranje putovanja na temelju trenutnog stanja baterije. Povezane usluge automobilskog sistema pomažu u pronalaženju i planiranju najbolje rute koja uključuje stanice za punjenje duž puta. Apple CarPlay i Android Auto odlično funkcionišu na ovom širokom ekranu. Takođe je dostupna podrška za istovremeno povezivanje dva uređaja putem Bluetooth-a - jedan za telefonske pozive i drugi za slušanje muzike. Osam premium zvučnika sistema Bose, uključujući subwoofer, strateški su raspoređeni po vozilu kako bi pružili vrhunski doživljaj slušanja muzike. Navigacioni sistem dolazi s ažuriranjima Bluelink® Infotainment/karti.

 


IONIQ 6 je opremljen najnovijom generacijom Hyundai SmartSense naprednih sistema pomoći vozaču, što osigurava visok nivo sigurnosti i pouzdanosti na cesti. Druga generacija sistema za podršku pri vožnji na autocesti čini vožnju još sigurnijom. Ovaj sistem pomaže u održavanju vozila u traci, čak i u krivinama, pružajući blagu podršku putem asistencije na upravljaču. Pametni tempomat (SCC) pomaže održavanju sigurne udaljenosti od vozila ispred i održava brzinu vožnje postavljenu od strane vozača, uzimajući u obzir njihov naučeni stil vožnje. Kada je SCC neaktivan, sistem uči i prilagođava se vozačevom stilu vožnje. Kada je SCC aktivan, sistem prestaje učiti i oponaša naučeni stil vožnje.

 

 

Sistem izbjegavanja sudara i podrške pri prednjem sudaru - Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) pomaže u izbjegavanju sudara s objektima koji se nalaze ispred vozila tokom vožnje. Ako vozilo ispred naglo uspori ili se otkrije opasnost od sudara, kao što su zaustavljeno vozilo ili pješak, sistem pruža upozorenje. Nakon upozorenja, ukoliko i dalje postoji rizik od sudara, sistem primjenjuje kočionu silu i zaustavlja vozilo. Takođe, ako postoji opasnost od sudara s biciklistom ili nadolazećim vozilom tokom skretanja na raskrsnici, sistem može pomoći pri hitnom kočenju.

 

 

Kada uzmemo u obzir benefite koji trenutno vrijede za električna vozila, kao što je smanjenje carinskih nameta, ovaj elektrifikovani Streamliner i Svjetski automobil 2023. može se nabaviti po cijeni od 85.490 KM sa PDV-om za osnovni paket opreme, ili za 111.390 KM sa PDV-om za najviši paket opreme (Luxury) s baterijom od 77,4 kWh. Dodatno, očekuje se subvencija od Vlade FBiH u iznosu od 10.000 KM, što dovodi početnu cijenu na 75.490 KM. Očekuje se da će IONIQ 6 privući jednaku pažnju i interes kao i njegov prethodnik IONIQ 5, koji je prošle godine osvojio titulu Svjetskog automobila godine.
 

Datum objave: 01/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook