Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Isti premium osjećaj, ali bez tragova materijala životinjskog porijekla

BMW i Mini nude veganske enterijere od 2023. godine

Isti premium osjećaj, ali bez tragova materijala životinjskog porijekla

Ostala rješenja za smanjenje mješavine CO2 u budućim proizvodima uključuju podne prostirke napravljene od takozvanog mono-materijala, koji izbjegava mješavine koje je teže reciklirati. BMW Grupa procjenjuje da se kao rezultat ove mjere uštedi oko 23.000 tona CO2 svake godine, plus oko 1.600 tona otpada. Biće veoma zanimljivo videti da li će se Rolls-Royce uskoro pridružiti BMW-u i Mini u ponudi veganskih enterijera...

Ekološka održivost u automobilskoj industriji ima mnogo različitih lica – od vozila bez lokalnih emisija do proizvodnje bez CO2 do recikliranih materijala i mnogo, mnogo više. Nakon što je svojim kupcima ponudio veliki broj električnih vozila i polako krenuo ka proizvodnji  obnovljivom energijom, BMW Grupa je sada spremna napraviti sljedeći korak i lansirati potpuno veganske enterijere. To će se dogoditi počevši od sljedeće godine kada će određeni modeli i nivoi opreme iz BMW-a i Mini-ja biti ponuđeni s potpuno veganskim enterijerom gdje je tradicionalna koža zamijenjena novim materijalima sa površinom, izgledom i otpornošću poput kože. Proizvođač automobila predviđa ogroman porast potražnje za enterijerima bez kože u narednoj budućnosti, posebno na tržištima poput Sjedinjenih Država, Evrope i Kine.

 

 

 


Uvođenjem materijala nalik koži za volane, na primjer, BMW i Mini će smanjiti udio komponenti koje sadrže tragove sirovina životinjskog porijekla na manje od jedan posto. Takvi materijali će se koristiti samo u dijelovima enterijera koji nisu vidljivi kupcu za zaštitne premaze i različite aditive bojama. Što je još impresivnije, nova površina volana smanjuje emisiju CO2e duž lanca za oko 85 posto u odnosu na kožnu površinu volana.

Datum objave: 07/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook