Naslovna > Automobili > Lancia > Ypsilon > Italijanski brend se vraća u igru

Lancia Ypsilon

Italijanski brend se vraća u igru

Nakon dugog „sna“ i izazova opstanka jednim modelom u ponudi, brend Lancia je spreman za spektakularni povratak na scenu. U fokusu će biti nova generacija modela Ypsilon, koji će se istaknuti ponudom hibridnih motora i čisto električnom varijantom...

Lancia je nedavno podijelila nekoliko fotografija i video materijala koji prikazuju novu električnu verziju Ypsilona. Prve fotografije otkrivaju posebno izdanje po imenu Cassina, planirano u ograničenom broju od 1.906 primjeraka. Iako su nedavno objavljeni teaseri i špijunski snimci prototipova bez kamuflaže dali uvid u vanjski i unutrašnji dizajn, sada su Italijani izbacili video koji dodatno ističe novi električni Ypsilon, posebno Cassina izdanje. Ovo ekskluzivno izdanje, proizvedeno u čast osnivanja fabrike, biće premijerno predstavljeno 14. februara u Milanu.

 

 

 


Nova Lancia Ypsilon je usvojila nekoliko dizajnerskih elemenata inspirisanih konceptom Pu+Ra HPE, uključujući prepoznatljivu prednju masku i zadnja svjetla koja odašilju duh legendarnog modela Stratos. Primjetni su i par prednjih svjetala smještenih na prednji spojler, zajedno s elegantnim crnim detaljima. Ipak, ne može se izbjeći dojam da su italijanski dizajneri vješto reinterpretirali karoseriju Peugeot 208.

 

 

 

Enterijer Ypsilona podsjeća na dojam italijanske dnevne sobe, a to nije slučajnost. Lancia je sarađivala s fabrikom Cassina kako bi birala materijale i boje, pri čemu čak i centralna konzola donosi asocijacije na elegantan stolić za kavu. Novi Ypsilon takođe uvodi multimedijski sistem SALA (Sound Air Light Augmentation). Instrument ploča je potpuno digitalna i integrisana s multimedijskim ekranom.

 


Iako Lancia nije otkrila mnogo tehničkih detalja, spomenula je da će nova električna Ypsilon imati domet od 403 kilometra s jednim punjenjem. S obzirom na činjenicu da dijeli arhitekturu s Peugeotom 208 i Opel Corsom, vjerovatno će koristiti istu bateriju kapaciteta od 54 kWh i elektromotor snage 156 KS.

Datum objave: 03/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook