Naslovna > Automobili > Bentley > Batur > Italijanski motocikl inspirisan Bentley Batur-om

Ducati Diavel

Italijanski motocikl inspirisan Bentley Batur-om

Ovi posebni Diaveli će imati cijenu od oko 70 hiljada američkih dolara po komadu, pri čemu će biti dostupnih ukupno 500 primjeraka. Dodatnih pedeset jedinica nosiće naziv "Diavel for Bentley Mulliner" i biće dostupni isključivo vlasnicima modela poznatih kao Bentley Mulliner. Oni će imati jedinstvenu priliku da usklađuju motocikl i automobil u stilskom smislu...

Poznati italijanski proizvođač luksuznih motocikala, kompanija Ducati, planira proizvesti 550 jedinica modela nazvanog Diavel V4. Ovaj model će promovisati stilski dizajn inspirisan najnovijim Bentley modelom pokretanim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Radi se o kupeu poznatom kao Batur, čija je cijena 2,1 miliona američkih dolara. Planirano je proizvesti ukupno osamnaest primjeraka ovog ekskluzivnog automobila, a svaki od njih će imati impresivnih 740 konjskih snaga izuzetno moćnog pogonskog sklopa.

 

 

 


Za one koji ne prate pažljivo finansijske odnose u automobilskoj industriji, važno je napomenuti da je Ducati pravno povezan s Lamborghinijem, a oba entiteta su pod kontrolom Audija, koji je, sa svoje strane, dio koncerna Volkswagen. Ovo ogromno privredno poduzeće, s obzirom na svoju veličinu, integriše i ugledni britanski brend Bentley. Dakle, korak po korak, dolazimo do veza koje čine saradnju između britanskog proizvođača super luksuznih automobila i italijanskog proizvođača najpoželjnijih motocikala posve logičnom.

 


Sam motocikl, iako nije direktno povezan s Bentlijem, Ducati Diavel V4 predstavlja pravu zvijer. Snabdjeven je snažnim agregatom od četiri cilindra i zapremine od 1.158 kubnih centimetara, koji proizvodi impresivnih 170 konjskih snaga. Kao što samo ime sugeriše, cilindri su postavljeni u obliku slova V, a motor pripada klasi "Granturismo". Iako nema direktnu vezu s Baturom, motocikl je prošao kroz niz estetskih intervencija kako bi se postigla određena povezanost sa spomenutim automobilom.

 


Motocikl je prebojen u zelenu nijansu koja nosi naziv Scarab Green, a koja je dio ekskluzivne Mulliner Palette marke Bentley. Ova nijansa spada u ultra luksuznu paletu boja. Točkovi, sa svojim kovanim felnama, jasno podsjećaju na one koje se mogu vidjeti na modelu Batur. Takođe, dizajneri Ducatija i Bentleya su zajednički radili kako bi usklađenost dizajna ovih vozila u okviru VW grupacije bila što veća. Ova saradnja se ogleda u detaljima poput usisnika vazduha, zaštitnih obloga od blata, oklopa Diavela, rezervoara za gorivo i drugih elemenata.

Datum objave: 11/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook