Naslovna > Vijesti > Iz Le-Mansa na cestu sa preko 1000 KS?

Toyota GR Super Sport

Iz Le-Mansa na cestu sa preko 1000 KS?

Serijska verzija sportskog hiperautomobila namijenjenog trkama Svjetskog endurance šampionata mogla bi se naći na putevima sa agregatom iz TS050 LMP1 automobila koji razvija više od 1000 KS...

Otkako su potvrdili svoje planove o nastupanju u novoj Le Mans Hypercar klasi 2018. godine, u Toyotinim pogonima je počeo razvoj modela GR Super Sport sa ciljem da trijumfuje na Le Mansu i nastavi dominaciju japanskog proizvođača na trkama izdržljivosti širom svijeta. Kada je klasa bila u povoju, zamišljeno je da se u cilju homologacije mora proizvesti određen broj serijskih vozila. Iako se od tih zahtjeva odustalo usljed troškova i pandemije, Toyota je odlučila da ipak nastavi sa razvojem cestovne verzije svoga hiperautomobila. Trkački GR010 hibrid je pokretan 3.0-litarskim V6 motorom, čija je snaga pravilima ograničena na 670 KS, ali će serijska verzija koristiti 2.4-litarski twin-turbo V6 koji je korišten u ranijem TS050 Hybrid LMP1 prototipu.

 

 


Iako motor ima manju zapreminu, uz pomoć dva dodatna električna motora razvija oko 1000 KS, a Japanci razmišljaju o dodavanju trećeg koji bi omogućio još impresivnije performanse. GR Super Sport će vizualno biti vrlo sličan GR010 Hybrid modelu, a Toyota je već predstavila prototip pod kamuflažom. Iako je prototip prikazan bez krova, prema patentu koji su nedavno podnijeli u Toyoti, očekuje se da će serijski model imati krov u obliku kupole koji će se otvarati prema naprijed. Prvobitna proizvodnja u svrhe homologacije je morala iznositi 20 primjeraka, ali se očekuje da će japanski proizvođač zbog visokih investicija u razvoj i statusa koji donosi hiperautomobil u gami, vjerovatno proizvesti nešto više automobila.

Datum objave: 11/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook