Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > SLS AMG > Izrazitija dinamika u vožnji

SLS AMG GT

Izrazitija dinamika u vožnji

Novi Mercedes-Benz SLS AMG GT donosi poboljšanu dinamiku vožnje i još bolje trkaće performanse. S maksimalnom snagom od 435 kW (591 KS), optimiziranim 7-stepenim sportskim mjenjačem AMG SPEEDSHIFT DCT i obnovljenim AMG RIDE CONTROL Performance ovjesom, SLS AMG GT, dostupan kao kupe i kao roadster, prava je ikona tehnologije i luksuznog sportskog dizajna.

Snažan i izrazito atletski: sa zatamnjenim prednjim i stražnjim svjetlima i kočnim kliještima lakiranim u crvenu boju, novi SLS AMG GT izgleda doista jedinstveno. Poprečno peraje na masci hladnjaka oblikovano je po uzoru na galebovo krilo i zajdno sa centralno postavljenom zvijezdom finiširano u visokom sjaju, jednako kao i vanjski retrovizori, te ispusti na poklopcu motora i blatobranima.


Već sam pogled na tehničke podatke pokazuje da je AMG uspio još unaprijediti dinamični profil SLS AMG GT. Središnje smješten AMG 6,3-litarski V8 motor maksimalnu snagu od 435 kW (591 KS) ostvaruje pri 6800 obrtaja u minuti, dok maksimalni obrtni moment od 650 Nm postiže pri 4750 obrtaja. SLS AMG GT ubrzava do 100 km/h za 3,7 sekundi, a brzinu od 200 km/h postiže za 11,2 sekunde.

 

 

 

GT verzija 6,3-litarskog osmocilindarskog AMG motora reaguje s još većom okretnošću na pritisak papučice gasa te nudi uzbudljivu vožnju s još sportskije usklađenim  karakteristikama. Sedmostepeni sportski AMG SPEEDSHIFT DCT mjenjač, koji se nalazi na zadnjoj osovini, izravniji je i spontaniji u ručnom "M" modu prenosa: zahvaljujući novorazvijenim funkcijama za promjenu stepena i optimiziranom upravljanju transmisijom, znatno je skraćeno vrijeme reakcije. Prilikom manuelnog mijenjanja stepeni prenosa putem metalnih ručica na AMG Performance upravljaču, promjene brzine izvode se osjetno brže nego prije. Zbog povećanja obrtnog momenta motora u manuelnom načinu rada, promjena stepena prenosa još je brža – te je praćena strastvenim i uzbuđujućim zvukom. Sve u svemu, optimizirani mjenjač s dvostrukom spojkom savršeno nadopunjuje sportsku prirodu novog SLS AMG GT. Novorazvijeni AMG RIDE CONTROL Performance ovjes također poboljšava sportske performanse vozila. "Sport" mod rada preporučuje se kao optimalno rješenje za neravne cestovne površine i rute koje zahtijevaju povećan hod ovjesa.

 

 

Upravljački algoritam AMG RIDE CONTROL Performance ovjesa najbolje reaguje na promjene na cesti s tendencijom prema nižim amortizacijskim silama. Sportski način rada rezultira najboljim nastupom uz učinkovito sprečavanje prevrtanja, osiguravajući odličan kontakt s cestom. Ovisno o voznim uslovima, brzini i opterećenju vozila, AMG RIDE CONTROL Performance ovjes brzinom munje prilagođava svoje karakteristike i automatski smanjuje ugao zakretanja. Putem prekidača na AMG DRIVE jedinici moguće je birati između dva načina rada. Vozilo serijski dolazi s prednjim gumama 265/35 R 19 i stražnjim gumama 295/30 R 20, postavljenima na težinski optimiziranim AMG kovanim kotačima od lakog metala s 10 visokosjajnih krakova lakiranih u mat crnu boju. Unutrašnjost je također dosljedna sportskom dizajnu: SLS AMG GT kombinuje visokokvalitetni, ekskluzivni ambijent pravog AMG modela s funkcionalnim ugođajem trkaćeg automobila. Crna unutrašnjost kombinovana je s crvenom bojom sigurnosnih pojaseva i ukrasnih šavova na AMG sportskim sjedištima, središnjoj konzoli i oblogama vrata. Podne prostirke također imaju crvene rubove. Crni AMG ukrasi visokog sjaja na središnjoj konzoli i oblogama vrata savršeno odgovaraju visokosjajnim crnim rubovima stilizovanih otvora za zrak i metalnim umecima na AMG Performance upravljaču sa zaravnjenim donjim dijelom.
Za sve SLS AMG modele od sada je dostupna nova, ekskluzivna dodatna oprema u obliku AMG designo Exclusive STYLE kože. Ovaj visokokvalitetni dodatak dostupan je jednobojnoj ili dvobojnoj izvedbi, a obuhvata prepoznatljive presvlake s komplikovanim dijamantnim motivom sa kontrastnim šavovima. Prodaja SLS AMG GT počet će u oktobru ove godine, a model SLS AMG GT Coupé koštati će na njemačkom tržištu oko 204.680 EUR, a SLS AMG GT Roadster 213.010 EUR. Za AMG designo Exclusive STYLE paket kože trebat će doplatiti 5.771,50 EUR.
 

Datum objave: 05/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook