Naslovna > Automobili > Opel > Astra > Izvrsna kontrola i udobnost

Opel GSe šasija

Izvrsna kontrola i udobnost

Opelovi vodeći modeli su poznati po svojoj brzoj i preciznoj reakciji na vozačeve naredbe te stabilnosti pri kočenju, skretanju i vožnji na autoputu čak i pri visokim brzinama...

Dr. Christian Hartweg i njegov tim inženjera su osmislili jedinstvenu strategiju za podešavanje šasije i upravljanja Opelovih modela Astra GSe, Astra SportsTourer GSe i Grandland GSe. U nedavno objavljenom videozapisu, Hartweg objašnjava kako su se novi modeli GSe temeljili na sportskim prethodnicima te kako su integrisali najnovije trendove i tehnologije kako bi osigurali vrlo dinamično iskustvo vožnje. No, inženjeri iz Rüsselsheima nisu radili samo na GSe modelima. Opel Grandland SUV sada u svim svojim izvedbama koristi dodatne optimizacije šasije i upravljanja kako bi pružio karakteristično, direktno i stabilno iskustvo vožnje.

 

 

 


Inženjerski tim je poboljšao već dobro uravnoteženu šasiju modela Astra i Grandland, što je rezultiralo poboljšanjem sportskih i dinamičnih svojstava vozila. Za ovaj postupak ključni su bili elektrifikovani pogonski sklopovi plug-in hibrida, koji su savršeno prilagođeni za maksimalne performanse u kombinaciji sa šasijom. U slučaju Grandland GSe, to znači impresivnu izlaznu snagu od 300 KS, najbolje ubrzanje u klasi od 0 do 100 km/h za samo 6,1 sekundu, kao i dodatno samopouzdanje koje pruža električni pogon na sve točkove. Električni pogon Astra GSe modela nudi izlaznu snagu od 225 KS i obrtni moment od 360 Nm.

 


Opel GSe modeli svoj sportski karakter odražavaju kroz hrabar i prepoznatljiv dizajn vanjskog izgleda pa se tako Astra ističe svojim posebno oblikovanim prednjim dijelom, koji je spušten za 10 milimetara. Osim toga, modeli GSe su vrlo zabavni za vožnju jer savršeno prianjaju uz cestu u krivinama i ostaju vrlo stabilni, što omogućuje vrlo dinamičnu, ali udobnu vožnju. Ovo je postignuto korištenjem posebnih opruga i amortizera s tehnologijom selektivnog prigušivanja frekvencija (KONI FSD) koji su ugrađeni u GSe šasiju. Ova tehnologija omogućuje različite karakteristike prigušivanja u zavisnosti od situacije, uslova na cesti i stila vožnje.

 


Inženjerski tim Opela nije se ograničio samo na modele GSe u razvoju šasije i upravljanja jer su u Grandland modelima takođe su napravljene promjene i optimizacije u amortizerima i upravljanju kako bi se postigla najbolja moguća udobnost vožnje. Amortizeri su podešeni tako da nude maksimalnu udobnost čak i na neravnim cestama, povećanjem sile amortizacije u rasponu malih brzina klipa, a smanjenjem u rasponu srednjih do velikih brzina. Upravljanje je takođe kalibrisano kako bi se osigurao sportski i udobni utisak vožnje s direktnim i preciznim povratnim informacijama za vozača. Zahvaljujući ovim izmjenama, Grandland modeli nude čvrstu i udobnu vožnju koja je karakteristična za Opel.

Datum objave: 09/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook