Naslovna > Automobili > Jaguar > XE > Jaguar na pariskoj premijeri

Plijenio izgledom

Jaguar na pariskoj premijeri

Dizajn automobila predstavlja kombinaciju konzervativne limuzine i sportskih linija, čime Jaguar pokazuje da želi privući što širu ciljnu grupu kupaca

Ipak igralo se na sigurno, tako da XE, a naročito prednji dio automobila, podsjeća na veću Jaguarovu limuzinu, model XF. Ni u kabini se nije mnogo eksperimentisalo. Jaguar je u Parizu izložio XE S verziju, tako da trim enterijera pored doze elegancije ima i sportsku notu. Jaguar XE je postavljen na novu, laku modularnu platformu, a 75 odsto konstrukcije izrađeno je od aluminijuma. Vozaču će biti dostupni brojni elektronski sistemi asistencije, poput sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, uređaja koji upozorava na vozila koja dolaze od pozadi, sistema za automatsko kočenje kako bi se spriječilo da automobil udari u vozilo ispred, ili minimalne posledice neizbežnog sudara. Najsnažniji model, XE S, pogonjen je 3.0 litarskim V6 benzinskim motorom sa kompresorom, koji proizvodi 340 ks (250 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

 

U paru sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem, motor je u stanju da vozilo teško tonu i po "potjera" iz mesta do stotke za 5,1 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Jaguar XE biće dostupan i sa slabijim, četvorocilindričnim 2.0 litarskim benzinskim i dizel motorima. Kompanija je otkrila da će dizel verzija biti izuzetno ekonomična, sa prosečnom potrošnjom od 3,7 l/100 km i emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km. Novi Jaguar u prodajne salone stiže u prvoj polovini 2015, kada će biti poznata i njegova cijena.
 

Datum objave: 22/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook