Naslovna > Vijesti > Jan Kopecký je novi evropski šampion

Uspjeh Škoda rally vozača

Jan Kopecký je novi evropski šampion

Ovaj Škoda dvojac je kod svih osam startova u sezoni ERC-a osvajao postolje. A sam vrhunac bila je pobjeda Kopeckýja na domaćem terenu početkom septembra na Barum reliju...

Škodin  vozač Jan Kopecký koji je prijevremeno proglašen evropskim prvakom (čeka potvrdu od strane FIA-e) proširio je svoj grandiozni niz uspjeha s trijumfom na 40. Croatia Rally-u. Zajedno sa suvozačem Pavelom Dreslerom ovaj iznimni češki vozač slavio je svoju šestu pobjedu u sezoni FIA European Rally Championshipa (ERC). Iz tog razloga je za Škoda moto sport u Poreču postojao dvostruki razlog za slavlje.

 

„Ovo je bio fantastičan vikend za nas. Evropski smo prvaci i ujedno smo osvojili i Croatia Rally. Bolje ne može“, izjavio je Kopecký. Nakon opreznog početka ovaj 31. godišnjak je i na skliskim asfaltnim cestama hrvatske jadranske obale još na prvoj etapi preuzeo vodstvo i otišao kući suvereno trijumfirajući. „Brza vožnja i nepotrebni rizici – ponovno smo pronašli pravilnu kombinaciju“, ponosno je izjavio suvozač Dresler.

 

Ovaj Škoda dvojac je kod svih osam startova u sezoni ERC-a osvajao postolje. A sam vrhunac bila je pobjeda Kopeckýja na domaćem terenu početkom septembra na Barum reliju.

 

Pobjede su 2013. ostvarene na ERC reliju u Austriji, na Kanarskim otocima, Azorskim otocima, u Rumunjskoj i sada u Hrvatskoj. Kopecký je došao do pobjedničkog postolja preko svih podloga – od snijega i leda preko šljunka do asfalta. Zaslužena pobjeda: Kopecký i Dresler su već prije dvije preostale utrke u sezoni prijevremeno postali evropski prvaci u kategoriji vozača i suvozača. 

 

Kopecký je tako osvojio prvi međunarodni naslov u svojoj karijeri, te stoji uz bok s reli legendama Nijemcem Walterom Röhrlom ili

Talijanom Mikijem Biasionom. I šef tima Michal Hrabánek okarakterizirao je osvajanje naslova evropskog prvaka kao izvanredni uspjeh cjelokupne momčadi Škoda moto sporta: „S ERC naslovom za Jan Kopeckýja i Pavela Dreslera ostvarili smo još jedan veliki uspjeh projekta Škoda Fabia Super 2000.  Naša cjelokupna momčad cijele se godine teško zalagala kako bi ostvarila ovaj cilj.
Ovo je za sve prekrasna nagrada. Ponovno smo dokazali kvalitetu Fabije Super 2000 i tehničku kompetenciju marke Škoda.“

 

A priča o uspjehu trebala bi se nastaviti već sljedeće sedmice. Naime, tada će se evropski prvaci boriti za sljedeći naslov za ŠKODU. Na 35. reliju u Příbramu 5. i 6. oktobra donijet će se odluka u prvenstvu Češke u reliju. Jan Kopecký pritom ima šansu prije velikog finala uspješno obraniti svoju nacionalnu titulu koju je osvojio prethodne godine.

Datum objave: 07/10/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook