Naslovna > Automobili > Renault > 5 Prototype > Jedinstvena, tajna i tehnološki napredna mini fabrika

Razvoj prototipova za novi električni Renault 5

Jedinstvena, tajna i tehnološki napredna mini fabrika

Faza razvoja prototipa predstavlja važnu vezu između dizajniranja proizvoda i njegove masovne proizvodnje. Ova faza omogućava konkretna rješenja da nastanu iz radnih pretpostavki i brojnih podataka, koja se zatim mogu testirati i potvrditi...

U velikoj zgradi unutar Renaultovog tehnološkog centra u blizini Pariza dešava se nešto posebno. Ova zona je strogo zaštićena i samo ovlašćeno osoblje Renaulta ima pristup, a u toj zgradi se nalazi Globalni centar za inženjering proizvoda koji je otvoren prije 25 godina. Ovaj centar je jedinstven resurs za marku Renault i nekoliko drugih proizvođača, pružajući im posebnu pogodnost razvoja prototipova. Metode i procesi koji se primenjuju u centru su slični standardnim proizvodnim linijama za automobile. Centar nastoji da oponaša proces proizvodnje automobila kako bi stvorio prototipove koji tačno odražavaju buduće proizvodne modele. Na taj način, osim što se održava korak s razvojnim fazama, istovremeno se vrednuje industrijski proizvodni proces.

 

 

 


Prije nego što električni model Petica krene u masovnu proizvodnju u fabrici u Douaiju na sjeveru Francuske, neophodno je razviti prototipove. Ova zadatak je povjeren Centru za proizvodnju prototipova, gdje se razvijaju pre-serijske verzije svih budućih modela marke. Prvo se razvijaju testni prototipovi koji imaju tehničke karakteristike budućeg serijskog modela. Testni prototipovi električnog Renaulta 5 su proizvedeni od oktobra 2021. godine. Oni imaju siluetu inspirisanu modelom Clio i testirani su u Laponiji kao dio procesa razvoja i testiranja nove platforme CMF-B EV za 100% električna vozila.

 

 

Trenutno se proizvode i "ogledni prototipovi" koji imaju izgled koji odgovara budućem serijskom modelu. Prije nego što se na njima izvrše finalna prilagođavanja, ova vozila se kamufliraju i testiraju na evropskim putevima. Pažljivo osmišljeni procesi, alati i dijelovi omogućavaju timovima u fabrici da se uglavnom fokusiraju na povećanje proizvodnje. Naravno, oni dobijaju podršku od operatera u fabrici koji su obučeni od strane stručnjaka iz Globalnog centra za inženjering proizvoda.

 


Sav softver, priključci i elektronika takođe se podvrgavaju testiranju. Budući da timovi koji rade na razvoju električnog Renaulta 5 rade u blizini Tehnološkog centra, imaju brz i direktan pristup osoblju centra za sve eventualne upite. Globalni centar za inženjering proizvoda koristi stručnost osoblja Tehnološkog centra kako bi proizveo više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5. Ovi automobili se periodično testiraju u ekstremnim uslovima poput izuzetno niskih ili visokih temperatura, planinskim terenima itd., kako bi se stekao dragocjeni uvid u karakteristike koje treba poboljšati prije nego što model bude pušten u prodaju.

Datum objave: 19/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook