Naslovna > Automobili > Mazda > CX > Još jedan SUV namijenjen evropskim vozačima

Mazda CX-60

Još jedan SUV namijenjen evropskim vozačima

Nakon što je najavljen u oktobru protekle godine, sada je poznat datum premijere SUV modela CX-60, koji je koji će svjetlost dana ugledati 8. marta...

Prateći aktivne trendove na evropskom tržištu u Mazdi su se odlučili da predstave novi SUV model, s obzirom da su potražnja i popularnost vozila ove kategorije trenutno na visokom nivou. Iako je pored potražnje i ponuda izuzetno široka, raznovrsna i kvalitetna, te konkurencija jaka, Japanci vjeruju da ima dovoljno prostora za njihov model da se „primi i pusti korijenje“ u Evropi te da privuče veliki broj kupaca.  Pored trenda popularnosti SUV vozila kojeg su imali u vidu, u Mazdi su takođe vodili računa i o trendu elektrifikacije koji je prisutan na Starom kontinentu.

 

 

 

 

 


Tako Japanci planiraju da ispod poklopca motora ugrade priključni-hibridni pogonski sklop, sa 2.5-litarskim benzincem u paru sa jednim električnim motorom. Iz kompanije obećavaju da će ukupna snaga ovog sklopa biti preko 300 konjskih snaga, uz ispunjavanje strogih evropskih propisa o emisiji izduvnih gasova. Tako će ovaj model ući u istoriju kao prvi plug-in hibrid kompanije.  Još jedan trend koji će biti ispoštovan je rastuća potražnja za troredim SUV-ovima, pa će nakon CX-60 sa 5 sjedećih mjesta na tržište stići i  CX-80 sa 7 sjedišta. Na kraju važno za istaći je i da je planirano da oba SUV-a budu u prodaji u Evropi u naredne dvije godine.

Datum objave: 09/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook