Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > E klasa > Karavan kao elegantna alternativa SUV-u

Mercedes E-Class

Karavan kao elegantna alternativa SUV-u

Njemački luksuzni brend kaže da će kasnije lansirati i dizel plug-in hibridnu verziju, a biće dostupne i AMG verzije, ali još nije jasno da li će se vratiti V8 motor. Nedavni izvještaj navodi da će najjača verzija E63 biti hibrid sa V6 motorom i preko 700 KS, ali još uvijek ništa nije zvanično. E63 karavan će se suočiti sa novom konkurencijom, jer osim Audi RS6 Avant-a, BMW M5 Touring se najvjerovatnije vraća 2025. godine...

Nisu svi kupci zainteresovani za SUV vozila, a Mercedes to zna, pa je ranije najnovijoj C-Klasi dao verziju karavana, a sada je produžen životni vijek karavanu E-Klase za bar još jednu generaciju. Postoje planovi koji govori o tome da će Mercedes prestati proizvoditi karavane poslije 2030. godine, ali čak i ako je to tačno, još uvijek ima dovoljno vremena da se izbjegne opšteprisutni SUV trend. Najveći od tri Mercedesova karavana je čak i veći od svog prethodnika kako bi ponudio izuzetno prostran enterijer. Sa oznakom S214, njegovo međuosovinsko rastojanje je povećano za 22 milimetra na 2.961 mm za dodatni prostor za noge, dok je širina povećana za 28 mm na 1.880 mm za veći prostor za laktove, a dužina i visina su blago povećane  za 4 mm odnosno 1 milimetar.

 

 

 


Više se ne nudi sa opcionalnim trećim redom sjedišta, a može da primi 615 litara prtljaga sa zadnjim sjedištima u normalnom položaju, ili 1.830 litara kada su preklopljena. Plug-in hibridna verzija je nešto malo manje praktična  zbog dodatne opreme, pa će zapremina biti smanjena na 460 litara ili 1.785 litara nakon preklapanja zadnjih sjedišta podijeljenih u odnosu 40:20:40. Pristup prtljažnom prostoru je omogućen preko električnog poklopca prtljažnika koji je standardna oprema.

 


Brojevi su jedno, ali novi E-Klasa karavan je privlačan automobil koji ima sve prave razloge da preotme prodaju modelu GLE. Kao što se i očekivalo, on je usko povezan sa limuzinskom verzijom E-Klase W214 koja je predstavljena krajem aprila i izgleda manje kontroverzno od nadolazećeg BMW Serije 5 Touring. Karoserija je elegantnija nego prije, jer je koeficijent otpora vazduha smanjen sa 0,27 na 0,26. Možete ga dobiti sa točkovima čak i do 21 inča, ali osnovni model ima točkove od 17 inča.

 


Sa standardnim zadnjim vazdušnim vješanjem ili opcionalnim dvoosovinskim Airmatic-om, E-Klasa karavan obećava da će biti elegantno i udobno porodično vozilo sa svim pogodnostima dostupnim u limuzini. Može da bude opremljen sa tri ekrana, selfi kamerom i integracijom TikToka, a takođe, tu je i Angry Birds, kao i Zoom za konferencije, koristeći istu unutrašnju video kameru postavljenu na instrument tabli.

 


Mercedes će prvobitno prodavati luksuzni karavan kao E200 i E220d, kojima će se pridružiti  E300e plug-in hibrid. Benzinski model koristi turbo punjeni 2,0-litarski motor sa 201 konjskom snagom i obrtnim momentom od 320 Nm, što mu mogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 231 km/h. Dizel model E220d ima 2,0-litarski motor sa 194 KS i obrtnim momentom od 440 Nm, zajedno sa istom 48V konfiguracijom, te će ubrzanje do 100 km/h završiti za 7,9 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 230 km/h. Ukoliko bude potrebno više snage, Mercedes kaže da će kasnije biti dostupan i šestocilindarski dizel motor. Sve verzije koriste devetostepeni automatski menjač, koji je unaprijeđen za ovu primjenu radi boljeg pakovanja i smanjenja mase.

 


Što se tiče modela E300e, on kombinuje turbo punjeni 2,0-litarski benzinski motor sa elektromotorom za ukupnu snagu od 308 KS. Sam benzinski motor ima 201 KS i 320 Nm, dok elektromotor proizvodi 127 KS i 440 Nm, što mu omogućava da od 0 do 100 km/h ubrza za 6,5 sekundi - čime je najbrži od ove tri verzije - i maksimalnu brzinu od 227 km/h. Zahvaljujući baterijskom paketu od 25,4 kWh, električni domet u WLTP ciklusu iznosi 100 kilometara.
Mercedes E-Klasa karavan će se prodavati već ove jeseni širom Evrope.

Datum objave: 20/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook