Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Kia Sorento i Ceed plijenili pažnju

Novo na bh. tržištu

Kia Sorento i Ceed plijenili pažnju

Nevjerovatan rast Kijine prodaje u Europi dodatno će unaprijediti novi ceed i Sorento, koji su prošle sedmice zvanično predstavljeni i u našoj zemlji, te su dostupni za kupovinu ...

Iako je europska prodaja automobila prethodnih godina trpila posljedice krize, Kia će protekle godine u svoju istoriju uknjižiti kao zlatne. Ostvaren je najveći rast prodaje u kompaniji, a modeli korejskog proizvođača odlično su prihvaćeni kod europskih kupaca, čiji je ukus za automobile zaista poseban. Slično je i sa našom zemljom, gdje je KIA od branda na margini postala „bitan igrač na tržištu“. Potvrđuje to podatak da se do sada u našoj zemlji prodalo nešto više od 1000 jedinica ceeda. Da bi se ovaj trend nastavio, predstavljena su dva noviteta, koji će biti novi vjetar u leđa prodavačima Kije u našoj zemlji. Radi se o novom Sorentu i redizajniranom ceedu. Ovaj drugi će svakako biti zanimljiviji ovdašnjim kupcima, jer pripada segmentu koji čini okosnicu prodaje u BiH. Nadograđeni Kia cee'd od svog prethodnika naslijedio je pojačan i prepoznatljiv stil, s nizom vizualnih preinaka koje modernizuju izgled automobila. Sprijeda je cee'd i dalje zadržao svoj prepoznatljiv izgled koji se dokazao kao popularan kod europskih kupaca.

 

Manje buke u unutrašnjosti


Cee’dova kabina doživjela je brojne gotovo neprimjetne vizuelne promjene i poboljšanja koja se tiču kvalitetnijih materijala i jednostavne elegancije unutrašnjeg dizajna. Osnovni oblik kabine ostaje nepromijenjen, ali brojna suptilna unapređenja donose moderniji izgled i osjećaj. Kako bi centralna konzola dobila pravi premium izgled sada su tu kvalitetniji materijali i sjajnu crna boja otporna na ogrebotine. Kabina novog modela dobila je bolju zvučnu izolaciju, između ostalog tapacirung i ventilacijski sistem dobili su dodatne materijale koji upijaju zvuk, dok je udvostručena upotreba antivibracijske pjene armaturne ploče. Dizelske izvedbe dobile su dodatnu zvučnu izolaciju bloka motora, filtera ulja i filtera čvrstih čestica.

 

Novi motor


Unapređeni cee'd nudi najveći izbor motora do sada, od kojih baš svi ispunjavaju najnoviji emisioni standard Euro 6. Najveća novost sasvim sigurno je novi 1.0-litarski ‘T-GDI’ motor (turbo benzinac s direktnim ubrizgavanjem goriva). Trocilindrični downsized motor, napravljen je kako bi smanjio potrošnju goriva i emisija, a istovremeno pružao odlične performanse i trenutni odaziv na vozačev input. Nudiće se u dvije izvedbe – snage 100 KS i okretnim momentom 172 Nm, dok jača izvedba 1.0 T-GDI motora uz isti okretni moment proizvodi 120 KS. Najveći okretni moment je na raspolaganju u rasponu od 1.500 do 4.000 okr./min, što ga čini nevjerovatno prilagodljivim u svim uslovima vožnje.

 

Sorento uspješno parira premium vozilima


Novi Sorento u svojoj trećoj modelskoj generaciji donosi nova dizajnerska rješenja, novi stil, bolja vozna svojstva, manje buke i vibracija, te bolji kvalitet unutrašnjosti. Na ovom modelu Kia po prvi put uvodi lasersku tehnologiju zavarivanja, što ovaj model, ali čitav brend primiče premium segmentu. Novi Sorento je od svog prethodnika duži za 95, niži za 15, te širi za 5 mm. Također, međuosovinsko rastojanje je duže za 80 mm, što obećava više prostora u kabini, ali i u prtljažniku. Ponudu će činiti dizel motori, dok će 2,4 litreni benzinski motor sa 188 KS u BiH biti dostupan samo po posebnoj narudžbi. Budući da se radi o vrhunskom modelu, cijene ći biti tako i pozicionirane, pa će se osnovni model moći nabaviti za 69.900 KM, dok će cijena najopremljenijeg modela iznositi oko 109.000 KM.

Datum objave: 16/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook