Naslovna > Vijesti > Kia već 15 godina sponzor košarkaške ABA lige

Kia

Kia već 15 godina sponzor košarkaške ABA lige

Kia je već 15 godina zaredom sponzor regionalne košarkaške lige ABA (Adriatic Basketball League).

ABA liga iznjedrila mnogo NBA igrača
Liga, koja je od prve sezone 2001/2002 dva puta mijenjala ime (Goodyear, NLB), ali uvijek održavala i ime Jadranska liga, već od samog početka spada među najbolje košarkaške lige u Evropi. Zato i ne čudi da Kia kao proizvođač kvalitetnih vozila za mlade u srcu, podržava ligu u kojoj je igralo mnogo velikana evropske i svjetske košarke. Od sadašnjih NBA igrača u dresu zagrebačke Cedevite u ligi je igrao naš reprezentivac Jusuf Nurkić, zatim Goran Dragić, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Dario Šarić, Mario Hezonja, Nikola Peković i mnogi drugi nekadašnji NBA i euroligaški igrači.

14 klubova iz šest zemalja – među njima i bh. prvak Igokea iz Aleksandrovca
U ovoj sezoni takmiči se 14 ekipa iz svih 6 zemalja s područja bivše države, a bh. boje brani aktuelni prvak Igokea iz Aleksandrovca.
Titulu brani beogradska Crvena zvezda, koja će treći put zaredom pokušati osvojiti prvenstvo, gdje i inače najviše uspjeha imaju klubovi iz Srbije, koji su dosad osvojili čak 11 titula.

 

 

Više od sporta
Razlozi za Kijino dugogodišnje sponzorstvo lige nisu samo sportski, jer je to između ostalog jedino takmičenje, koje povezuje cijelu regiju i utjelovljuje vrijednosti, koje i sama Kia cijeni: zabava, timski duh i poštovanje različitosti, a pored toga se radi o jednom od najpopularnijih i najuspješnijih sportova kod nas.
Kia inače podržava brojne vrhunske sportske događaje (evropsko i svjetsko prvenstvo u fudbalu, teniski grand slam Australian Open, košarkaška NBA liga, brojni klubovi i reprezentacije u različitim sportovima – fudbal, košarka, odbojka, brzo klizanje, skijaški skokovi, streličarstvo itd.).

Datum objave: 04/10/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook