Naslovna > Automobili > Kia > EV9 > Kijina uzdanica osvojila najviša priznanja Zlatni volan za 2023. godinu

Kia EV9

Kijina uzdanica osvojila najviša priznanja Zlatni volan za 2023. godinu

Nagrade Zlatni volan, koje se dodjeljuju od 1976. godine u saradnji sa AUTO BILD i BILD am SONNTAG, predstavljaju jedinstvenu kombinaciju javnog glasanja i stručnih ocjena, čineći ih najprestižnijim priznanjem u njemačkoj automobilskoj industriji. Ove godine, oba uredništva su nominovala ukupno 57 novih automobila, a čitaoci su odabrali 21 finalista putem glasanja...

Trijumf Kijinog najnovijeg modela, električnog SUV-a EV9, u kategoriji "porodični automobili" na takmičenju Zlatni volan za 2023. godinu predstavlja nastavak uspješnih izlazaka na mnoga takmičenja. Ovaj potpuno električni SUV sa sedam sjedišta već je početkom septembra proglašen za 'Njemački luksuzni automobil 2024. godine'. Karim Habib, izvršni podpredsjednik i vođa Kijinog globalnog dizajna, izrazio je zadovoljstvo primanjem nagrade Zlatni volan, istakavši to kao dokaz posvećenosti i napornog rada cjelokupnog tima u kompaniji Kia.

 

 

 


Prestižni žiri od 19 članova pažljivo je testirao finaliste na trkalištu DEKRA Lausitzring. Ove godine, žiri je prvi put unaprijed otkrio rezultate dva testa u svojim konačnim ocjenama: DEKRA je analizirala sisteme pomoći vozaču kod finalista, dok je uredništvo časopisa Computer Bild ocjenjivalo sposobnost finalista u oblasti povezanosti. "EV9 je zadivio žiri kao svestran i prostran porodični automobil s najmodernijom tehnologijom od 800 volti, inovativnim funkcijama i izuzetnim sistemima pomoći vozaču," izjavio je Robin Hornig, urednik časopisa AUTO BILD i glavni urednik automobilskog odeljenja BILD grupe. Svi rezultati Zlatnog volana biće objavljeni u 45. izdanju časopisa AUTO BILD.

 

 

Pobjedom na takmičenju za Zlatni volan za 2023. godinu, Kia nastavlja svoj niz uspjeha na ovom prestižnom polju. Kia sada ima čak četiri dobitnika ovih nagrada: XCeed, kompaktni crossover, osvojio je prvo mjesto 2019. godine, SUV Sorento trijumfovao je 2020., Niro EV, električni crossover, slavio je 2022. u kategoriji "kompaktni SUV-ovi", a sada se EV9 pridružuje ovom nizu kao drugi električni model Kia sa nagradom Zlatni volan. Kia je dugo bila pionir u oblasti elektrifikacije, a njen fokus na električnim vozilima do 2021. godine doprinio je ubrzanom prelasku na ova vozila, čime je cementirala svoj status vodećeg pružaoca e-mobilnosti u svijetu. U Njemačkoj, čak 41,3% novih Kia vozila opremljeno je priključkom za punjenje (EV i PHEV udio prodaje), dok je u ukupnom njemačkom tržištu taj udio iznosio 31,4% prema podacima KBA za 2022. godinu.

 


Priznanja Zlatni volan se svake godine dodeljuju najboljim novim modelima, a takmičenje je organizovano u različite razrede vozila. Od 2022. godine, električni automobili se ne ocjenjuju više odvojeno od benzinskih ili dizelskih vozila. Takođe, od ove godine nema više posebnih kategorija za SUV-ove; umjesto toga, oni se takmiče u svojim odgovarajućim kategorijama zajedno sa limuzinama, karavanima, kupeima ili hečbekovima. Trenutno postoji sedam klasa vozila u takmičenju: "mali automobili", "kompaktni razred", "srednji razred", "viši srednji razred", "viši/luksuzni razred", "sportski automobili" i "porodični automobili".

Datum objave: 24/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook