Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLE > Konačno predstavljen i novi GLE

Mercedes

Konačno predstavljen i novi GLE

Već na prvi pogled jasno je kako je riječ o novom modelu značajno drugačijeg vanjskog i unutrašnjeg izgleda, a pored toga tu je napredna i bogata oprema te snažna motorizacija...

Mercedes je nakon više najavnih fotografija svog novog modela GLE napokon i predstavio ovaj novitet koji će premijerno nastupiti na Sajmu automobila u Parizu. Već na prvi pogled jasno je kako je riječ o novom modelu značajno drugačijeg vanjskog i unutrašnjeg izgleda, a pored toga tu je napredna i bogata oprema te snažna motorizacija. Što se tiče vanjskog izgleda tu su prednja i zadnja svjetla, nova rešetka hladnjaka, točkovi veličine između 18 i 22 inča, branici te druge pojedinosti.  GLE je opremljen posljednjom generacijom mercedesovog infotainment sistema MBUX, a čiju osnovu čine dva velika 12,3-inčna ekrana koja su dio standardne opreme. Novi GLE će se moći pohvaliti 80 mm dužim međuosovinskim razmakom što će se prvenstveno osjetiti na povećanju ponude prostora u kabini. Kupcima su dostupna i opcijska dva sjedišta koja će omogućiti da se u GLE smjesti sedam osoba. Zapremina prtljažnika sada je 2055 l kada se preklope nasloni zadnjih sjedišta. Kada govorim o motorizaciji GLE će u početku biti isključivo dostupan sa 6-cilindričnim motorom zapremine 3,0 litra koji će razvijati 367 ks i najvećeg obrtnog momenta od 500 Nm.

 

 

Tačnije, radiće se o verziji GLE 450 4Matic koja će biti opremljena 48 voltnim električnim sisitemom te EQ Boostom koja kratkotrajno omogućuje dodatnu snagu od 25 ks te najveći obrtni moment od 250 Nm. Ponuda će uskoro biti proširena i sa nekoliko dizel i plug-in hibridnih verzija, a u ponudi će se vjerojatno naći i 4-cilindrični motori. Sve verzije ovog modela će biti standardno opremljene 9-stepenim 9G-tronic mjenjačem koji omogućuje različitu isporuku momenta na osovine zavisno od potrebi. Vozilo će posjedovati i bogatu ponudu naprednih sistema pomoći vozaču a to su sisitemi poput Active Distance Assist Distronic, Active Stop-and-Go Assist, Active Steering Assist, Active Distance Assist, Active Brake Assist, Active Blind Sport Assist i sl, a tu je i E-Active Body Control sistem aktivnog va ovjesa koji će uveliko doprinijeti stabilnosti i sigurnosti vozila, kao i komfornijoj vožnji. Pored toga tu je i opcijski Trailer Manoeuvring Assist koji može preuzeti upravljanje vozilom koje vuče prikolicu prilikom parkiranja pri brzinama do 5 km/h. Mercedes GLE će na tržišta stići početkom naredne godine, a proizvodnja će biti povjerena mercedesovim američkim pogonima u Tuscaloosi, u Alabami.

Datum objave: 12/09/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook