Naslovna > Automobili > Renault > H1st Vision > Konceptni automobil predstavlja viziju budućnosti mobilnosti koja je usmjerena na čovjeka.

Renault H1st vision

Konceptni automobil predstavlja viziju budućnosti mobilnosti koja je usmjerena na čovjeka.

H1st vision predstavlja revolucionarne inovacije u mobilnosti koje poboljšavaju sigurnost i udobnost vozača, putnika i učesnika u saobraćaju. Nudi sigurnosni biometrijski sistem, jedinstveno iskustvo zvuka u vozilu i pomoćnika za praćenje zdravlja vozača i stanja vozila...

Renault je nedavno predstavio svoj najnoviji konceptni automobil pod nazivom H1st vision (Human First vision), a vozilo je doživjelo svjetsku premijeru na Viva Technology 2023 izložbi u Parizu. Ovaj konceptni automobil predstavlja viziju Renaulta koja se temelji na funkcionalnim i inovativnim tehnologijama, s fokusom na čovjeka i njegovu buduću mobilnost. Ime H1st vision dolazi iz saradnje šest fabrika, Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics i Thales, koje čine jedinstveni inovacijski ekosustav nazvan Software République.

 

 

 


Koncept H1st vision predstavlja revolucionarnu tehnologiju mobilnosti s naglaskom na sigurnost i dobrobit putnika. Koristeći softver za prepoznavanje tijela i lica, omogućuje pristup putničkom prostoru te pokretanje vozila, a takođe prikazuje i avatar na prozoru i centralnoj konzoli koji pomaže korisniku upravljati funkcijama. Audiosistem u čijem je osmišljavanju učestvovao Jean-Michel Jarre omogućuje bogat doživljaj zvuka, a njegovo kombinovanje s inovativnim mikrofonom prostorno odjeljuje produkciju i prijem zvuka u svakom sjedištu. Ono što dodatno nadopunjuje ugodno iskustvo vožnje je i pomoć za parkiranje, displej za plaćanje i mogućnost V2G punjenja. Fizički i virtuelni senzori prate zdravlje putnika te automobil može uspostaviti hitni poziv i pratiti stanje ključnih komponenata vozila, a integracija s digitalnim gradom omogućuje prepoznavanje opasnosti i optimizaciju saobraćaja.

 


Rezultat dvogodišnje saradnje između šest osnivača (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics i Thales) je pouzdani sistem upravljanja koji je omogućio implementaciju 20 tehnologija u jedinstveni koncept u rekordnom roku od samo šest mjeseci. Ovaj koncept se ističe jer objedinjuje tehnologije osnivača i partnera, uključujući sedam startupova: Arkamys, Compredict, Epicnpoc, Eyelights, Kardome, Stern Tech i JCDecaux. Ono što ga čini jedinstvenim je i integracija fizičkog predmeta s digitalnim dvojnikom koji je povezan s predmetom i okruženjem.

 


H1st vision je jednako napredan kao i intuitivan u svom dizajnu, a glavni fokus inovacija bio je korisničko iskustvo, a ne samo tehnička složenost. Ovaj konceptni automobil pruža udoban smještaj za četiri osobe, što ga čini potpunim vozilom, a ne samo demonstracijskim modelom. Njegov atraktivan dizajn sjedinjuje glatke površine i oštre bridove, naglašene srebrnom završnom obradom i ljubičastim premazom. Tanak i elegantan oblik prednjih i zadnjih svjetala pruža vozilu tehnološki utisak te najavljuje naprednu tehnologiju unutar vozila. Motiv romba se provlači kroz cijeli dizajn H1st visiona, a zadnja svjetla su inspirisana Renaultovim logotipom.

 


Prednji dio H1st vision koncepta slijedi dizajn 100% električnih vozila, bez tradicionalnih  otvora ili usisnika vazduha. Umjesto toga, maska vozila ima varljivu i izgledom perforiranu teksturu, ali zapravo je elegantna šahovnica izrađena od pleksiglasa u obliku dijamanata. Kroz tu mrežu dijamanata, LED diode isijavaju svjetlo u različitim bojama. Takođe, LED svjetla emituju interaktivne svjetlosne signale koji mogu upozoriti pješake ili signalizovati da je vozilo zaustavljeno u nuždi.

Datum objave: 15/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook