Naslovna > Automobili > Opel > Adam > Konceptni Opel ADAM ROCKS

U Ženevi

Konceptni Opel ADAM ROCKS

Na Ženevskom sajmu automobila Opel će dokazati da istražuje načine daljnjeg povećanja mogućnosti individualizacije ADAM-a, i to studijom urbanog malog crossovera nazvanom ADAM ROCKS.

ADAM ROCKS sa svojom novom karoserijom s trima vratima, dužinom od 3,7 metara, snažnim proporcijama, modernim dizajnom i mogućnosti vožnje pod vedrim nebom može otvoriti i posve nov segment na tržištu na kojemu dosad nije bio prisutan nijedan proizvođač.Koncept ADAM ROCKS namijenjen je svima koji traže osobnu slobodu izvan utabanih staza i izvan gradskog okruženja. Još širi i viši na kotačima, čvršći i kompaktniji izgledom i nudeći slobodan pogled na nebo iznad, on ilustrira još jedan dodatni aspekt ADAM-ova jedinstvenog programa personalizacije.

 

„ROCKS je uz svoj još hrabriji dizajn nego drugi ADAM-i impresivna demonstracija potencijala za individualizaciju koji dodatno nudi naš novi mali trendovski automobil nakon njegova tržišnog predstavljanja. On spaja izdržljivost crossovera s otkačenošću vožnje ispod vedrog neba“, rekao je Malcolm Ward, glavni direktor dizajna u Opelu/Vauxhallu. Opisujući motivaciju za stvaranje Opelova najnovijeg konceptnog vozila, on objašnjava: „Kao simbol modernih aktivnih vozača koji se žele izdvojiti iz gomile ADAM ROCKS samo je jedan od mogućih odgovora na pitanje kojim se putem može krenuti prilikom razvoja posve jedinstvenog automobila, koji će slijediti ostali.“

 

 

Parkour na kotačima

 

 

Konceptni ROCKSutjelovljuje tipične prednosti postojećih modela ADAM-a: baš kao oni, ROCKS je malen, sportski i gradski trendovski automobiluzbudljivog dizajna te nenadmašnih mogućnosti personalizacije i povezivanja koji nudi najbolje od njemačkog inženjerstva. Njegov razrađen novi „krosoverski“ tip karoserije uparen je s podvozjem podignutim 15 mm uz 20 mm širi razmak između kotača. Inspiracija za stvaranje sportskog urbanog koncepta ADAM ROCKS bili su agilni sportaši koji se bave disciplinom zvanom parkour i koriste gradove kao svoja igrališta, dajući im novu dimenziju. Njegov je izgled naglašen impresivnim „štitnicima za laktove i koljena“, odnosno zaštitnim oblogama na bočnim dijelovima, zaštitnim pločama te ispušnom cijevi smještenom na sredini u OPC-ovskom stilu. Asertivan izgled koncepta ADAM ROCKS s istaknutom strukturom rešetke i LED prednjim svjetlima odaju krajnje ozbiljan izgled. Pokazivači smjera u obliku bumeranga koji se ovijaju oko svjetala za maglu naglašavaju taj dojam, a kada su isključena, svjetluca njihovo neprozirno staklo. Time je stil konceptnog vozila ADAM ROCKS još više individualistički, dijelom zahvaljujući i dodatnim malim pokazivačima na prednjim bokovima automobila.

 

Ovaj model počiva na velikim 18-inčnim kotačima dizajna Twister s vidljivim kočničkim diskovima tvrtke Brembo. Ti su kotači, opremljeni inovativnim zamjenjivim ukrasima, već dostupni u programu ponude ADAM-a, no kod konceptnog modela ROCKS ukrasi su još ljepše i dojmljivije dizajnirani, a izbor novih boja čini da se ističu kontrastom u odnosu na razne tonove sive boje prisutne na karoseriji. Neonski plave pruge naglašavaju utore na gumama – taj je koloristički motiv prisutan i u unutrašnjosti te oko krova.

 

Pogled na nebo

 

 

 

 

Poseban osjećaj osobne slobode koju nudi ADAM ROCKS dodatno naglašava njegov izgled kabrioleta i krov od tkanine s plavim okvirom. Tkanina se proteže čitavom dužinom krova sve od C-nosača. Glavna je prednost ovakve konstrukcije da putnici mogu uživati u vožnji pod otvorenim nebom bez gubitka prtljažnog prostora. Električni se krov sklapa pomoću daljinskog upravljača ispred C-nosača i ne ulazi u prostor poklopca prtljažnika pa je nesmetan pristup čitavom prtljažniku. Povećanje mase koju uzrokuje taj sustav minimalno je u usporedbi s uobičajenim konceptom kabrioleta, što je jedan od glavnih kriterija kod automobila te veličine. Taj je krov posebno privlačan i stoga što je „pametan“: naime, posebna aplikacija za vremensku prognozu, koja se prikazuje na zaslonu u boji informacijskog centra za vozača sustava IntelliLink, zna kad dolazi loše vrijeme pa automatski pokreće podizanje krova. To može doista biti korisno, posebno ako za vrućeg ljetnog dana ostavite automobil otvorena krova ispred kuće, a dolazi oluja.

 

 

Visoka razina individualizacije ogleda se i u unutrašnjosti konceptnog modela ADAM ROCKS. Elegantne presvlake od Napa kože u boji konjaka preuzete iz Cascade daju kabini ovog konceptnog ADAM-a osjećaj luksuza sličan onome Opelova srednje velikog kabrioleta, i to sve u samo 3,7 metara dužine. U tipičnom ADAM-ovu stilu neonski plavi obrubi u kontrastu su s toplom svijetlosmeđom kožom, što je posebno lijepo. Neonski plava boja prisutna je i na kožom presvučenom upravljaču i ručici mjenjača. I dodatni detalji u bojama na ploči s instrumentima, središnjoj konzoli i ukrasima na vratima konceptnog vozila ROCKS pridonose dojmu i posebnom uzbudljivom osjećaju koji krasi baš svaki ADAM. A ovaj je poseban – ovaj ADAM rocks!

Datum objave: 12/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook