Naslovna > Automobili > Nissan > Hyper Punk > Konceptni SUV stilski napravljen za „influensere“

Nissan Hyper Punk

Konceptni SUV stilski napravljen za „influensere“

Ovaj konceptni automobil će se prvi put fizički predstaviti na Japan Mobility Show 2023 i takođe će biti dostupan u igri Fortnite...

Nissan će imati značajno prisustvo sljedeće sedmice u Tokiju na sajmu Japan Mobility Show 2023, gdje planira da predstavi niz jednako neobičnih koncepta. Četvrto vozilo koje je dosad otkriveno dolazi u obliku ultra-angularnog kompaktnog krosovera sa točkovima od 23 inča i više linija na karoseriji nego što se može prebrojati. Obilje poligonalnih oblika čini da izgleda kao SUV inspirisan origami tehnikom, pri čemu su prednja i zadnja svjetla elegantno integrisana u površinu karoserije. Enterijer je podjednako futuristički, jer potpuno odustaje od konvencionalnih prekidača, zapravo, nema starih dugmadi ili kontrola, svi komandni elementi čine se da su svedeni na nekoliko tastera osjetljivih na dodir na modernom upravljaču. Elementi inspirisani origami tehnikom okružuju vozača koji sjedi unutar onoga što Nissan naziva "mobilnim kreativnim studijom", jer je, naime, Hyper Punk očigledno prilagođen uticajnim osobama, tj. influenserima i stvaraocima sadržaja.

 

 

 


S tim u vezi, Nissan je ugradio kamere koje snimaju okolinu vozila, a potom se te slike pretvaraju u scene u magna-stilu uz pomoć vještačke inteligencije. Konvertovane slike se potom prikazuju na tri ekrana postavljena na kontrolnoj tabli, gdje je centralni vertikalni ekran okružen parom horizontalnih ekrana. Vještačka inteligencija služi i drugoj svrsi, jer radi u saradnji sa biosenzorima postavljenim u naslonima za glavu kako bi automatski detektovala raspoloženje vozača i promijenila ambijentalno osvjetljenje i muziku kako bi podigla moral.

 


Nema tehničkih specifikacija, što i nije iznenađenje s obzirom na to da ovaj ekscentrični koncept nema nikakve šanse da uđe u serijsku proizvodnju. On će svoj fizički debi imati na Japan Mobility Showu 25. oktobra, istog dana kada će postati dostupan i u igri Fortnite. U međuvremenu, već je prikazan na 3D reklamnom panou u dijelu Shinjuku u Tokiju, zajedno sa ranije predstavljenim konceptima Hyper Urban, Hyper Adventure i Hyper Tourer.

Datum objave: 19/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook