Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kraj ere SUS vozila od sredine naredne decenije

Italija

Kraj ere SUS vozila od sredine naredne decenije

Vlada zemlje sa juga Evrope predstavila je najnoviji plan kojim će se regulisati industrija i tržište automobila u toj zemlji, a koji predviđa zabranu proizvodnje automobila sa SUS motorima od 2035. godine...

Kada je ranije ove godine Evropska Komisija iznijela prijedlog pred zemlje članice, koji obuhvata zabranu prodaje novih modela sa SUS pogonskim sklopovima od 2035. godine na nivou kompletne Unije, Italija je bila među zemljama koje su se najviše opirale ovom prijedlogu. Međutim nekoliko mjeseci nakon toga italijanska vlada je po svemu sudeći usaglasila svoje stavove sa Briselom, pa će tako i na Apeninima do sredine naredne decenije doći kraj SUS motorima. Italijani su u početku od Evropske Komisije tražili da se ovaj rok pomjeri za nešto kasnije, te da se priznaju izuzeća za proizvođače sa malim obimom potrošnje, kojih u Italiji ima dosta. Za sada se ne zna da li su Italijani postigli dogovor sa rukovodstvom Unije o izuzeću na nivou svih članica, ali iz najnovijeg plana o zabrani SUS motora, jasno je da će ove kompanije biti pošteđene u Italiji.

 

 

 

 

 

Tako će domaći brendovi kao na primjer Ferrari, Lamborghini, Pagani dobiti poseban status, te se ovo pravilo neće odražavati na njihove modele. Isto tako i poslije 2035. godine biće dozvoljena prodaja novih komercijalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, a rok za njihovu zabranu pomjeren je do 2040. godine. U okviru ovog plana predviđeno je i ulaganje velikih sredstava u razvoj odgovarajuće infrastrukture, kako bi prelazak na nove izvore pogona bio omogućen. Prije svega biće izgrađena gusta mreža punionica za električna vozila, ali i za vozila pokretana hidrogenskom energijom.

 

Datum objave: 14/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook