Naslovna > Vijesti > Kraj proizvodnje

Aston Martin Cygnet

Kraj proizvodnje

Aston Martin je izjavio kako prestaje da proizvodi maleni gradski automobile, Cygnet…

Nakon samo nešto više od dvije godine početka proizvodnje , kompanija Aston Martin  odlučila je da ugasi proizvodnu liniju koja je proizvodila Cygnet. Luksuzna izvedba Toyote iQ koju je Aston Martin nudio izuzetno visokoj cijeni , čini se nije oduševila one kojima je bila namijenjena. Upravo zbog toga, došlo je vrijeme da se Cygnet skloni s tržišta.

 

Iako su očekivali uspjeh, čini se kako se “prepakovana”  Toyota iQ, koja je bila  pokretana  1.33-litrenim motorom s 98 KS i 125 Nm obrtnog momenta bila izuzetan promašaj. Kako objašnjavaju automobilski stručnjaci, samo  “lud” čovjek bio spreman da izdvoji tolikuu svotu novca za automobil koji u stvari  nije Aston Martin.

 

Koliko to nevjerojatno zvučalo maleni Cygnet nije najbrže ugašeni model koji je Aston Martin imao. Tu titulu nosi lani predstavljeni Virage koji je sa scene nestao nakon samo godinu dana proizvodnje. Međutim, svi oni kojima se Cygnet dopao, ne trebaju da očajavaju. Na lageru ovih automobila ima još dosta, te se čini kako ih u skorije vrijeme neće nestati. 

Datum objave: 30/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook