Naslovna > Vijesti > Lamb s jednom pobjedom postao šampion

Red Bull Air Race

Lamb s jednom pobjedom postao šampion

Uzbudljiva sezona u ovogodišnjem takmičenju je završena, a pamtit će se po tome što je novi šampion do titule došao sa samo jednom pobjedom i nekoliko drugih pozicija...

Tri godine nismo mogli gledati Red Bull Air Race šampionat. Najuzbudljivije takmičenje na nebu je otkazano 2011. , 2012. i 2013. godine. No, ovogodišnji, upravo završeni šampionat bio je vrijedan čekanja. Na osam razlitčitih lokacija takmičili su se najbolji piloti današnjice, a do posljednje utrke njih trojica su bila u konkurenciji za titulu. Nakon posljednjeg vikenda u desetom mjesecu ove godine, novi šampion postao je Nigel Lamb- najstariji takmičar, čovjek koji leti u prepoznatljivom žutom Breitlingu. Lamb je ove sezone bio prvi samo jednom i to u Južnoj Africi, no upravo od tada na svakoj narednoj utrci penjao se na pobjedničko postolje i to uvijek na drugu stepenicu.

 

U konačnici mu je to bilo dovoljno da sakupi 62 boda, što je 9 više u odnosu na drugog u generalnom poretku Hannesa Archa. Upravo je Arch zajedno sa Britancem Bonhomeaom furiozno počeo ovu sezonu. Utrke u Abu Dhabiju, a potom i ona u Rovinju, bile su u znaku ove dvojice pilota. Paul Bonhome je pobjedom u Abu Dhabiju najavio odbranu titule prvaka koju je osvajao 2009. i 2010. godine. Slavio je ispred Archa, koji je u prethodnim sezonama bio viceprvak ovog takmičenja. No, da Austrijanac ima ozbiljne ambicije ove sezone potvrdio je već na narednoj utrci održanoj u susjednoj Hrvatskoj, u Rovinju. Istra je očarala ljubitelje Red Bull Air Race serije, a najviše razloga za zadovoljstvo imao je upravo Arch. Tada je on završio prvi, a Bonhome drugi. 

Datum objave: 03/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook