Naslovna > Vijesti > Lamborghini i Ducati nisu na prodaju

VW grupacija

Lamborghini i Ducati nisu na prodaju

Prema zvaničnom saopštenju potvrđeno je da Lamborghini i Ducati ostaju dio VW grupacije, dok će Bentley preći pod Audijevu kontrolu...

Nakon glasanja nadzornog odbora VW grupe odlučeno je da Lamborghini i Ducati ostaju dio porodice. Određeni vid reorganizacije ipak postoji, pa će tako Bentley dobiti od sada ,,novog šefa“ i to Audija, a razlog za to je kako navode u kompaniji potreba bolje sinergije ovih brendova na polju elektrifikacije. Ranije su kružile višemjesečne glasine u kojima se navodilo da će VW izbaciti italijanske brendove u potrazi za efikasnošću razvoja i proizvodnje. Spominjalo se da će doći i do prodaje Bentleyja ali kako stvari stoje, nijedna od tih glasina nije tačna. O sudbini Bugattija za sada nema više informacija, iako se ranije govorilo da će ova kompanija preći u ruke Rimca.

 

 


Audijevo preuzimanje nadzora nad Bentleyem započeće od marta 2021. godine u cilju smanjenja troškova. Odbor tako predviđa smanjenje troškova materijala za 7% u naredne dvije godine. VW grupa je još prošlog mjeseca imenovala Bugattijevog predsjednika Stephana Winkelmanna za generalnog direktora Lamborghinija, koji se na taj način vratio u kompaniju koju je vodio od 2005. do 2016. godine. Reorganizacija bi tako trebalo da pomogne Lamborghiniju da formira put kroz narednu deceniju, jer elektrifikacija postaje pokretački sklop sve više proizvođača. Međutim, ovaj trend elektrifikacije najvjerovatnije neće zahvatiti ni Lamborghini bi Bugatti jer kako Winkelmann poručuje, kompanije neće posegnuti za ovim tipom tehnologije jer još uvijek ne ispunjava željene performanse. I kada dođe vrijeme za to, to bi moglo biti tek krajem decenije.

Datum objave: 15/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook