Naslovna > Teme > Lexus sa američkim rodnim listom

Toyota

Lexus sa američkim rodnim listom

Zbog jačanja jena u odnosu na dolar Toyota razmatra prebacivanje proizvodnje Lexusa iz Japana u Ameriku...

Iz tabora najvećeg proizvođača automobila na svijetu japanske Toyote stiže vijest da bi u skoroj budućnosti proizvodnja nekih Lexusovih limuzina mogla biti prebačena iz Japana u Ameriku. Prema riječima Jima Lentza, direktora prodaje Toyote za tržište Amerike, glavni razlog za ovakvo razmišljanje je jačanje japanskog jena na svjetskom tržištu, koje povećava pritisak na izvozno orijentisanu ekonomiju Japana.

 


- Ovakav potez zahtijevao bi od Toyote velika ulaganja, ali i određeno vrijeme neophodno da se takav projekat realizuje. Za sada pratimo kretanje jena i analiziramo sve moguće situacije prije donošenja konačne odluke – poručio je Lentz i dodao da je prema sadašnjem stanju na finasijskom tržištu podizanje Lexusove tvornice u Americi sve izvjesnije.

 


Podsjećamo da Toyota 70 odsto automobila koji se prodaju na tržištu Sjeverne Amerike proizvodi u svojim američkim tvornicama, odnosno da Canadi već proizvodi Lexusov SUV model RX sa godišnjim kapacitetom od 104.000 vozila. Japanski proizvođač u državi Mičigen ima i značajan razvojni centar u kojem je zaposleno 1.100 inženjera, a ima i jednu tvornicu u Meksiku.

Datum objave: 10/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook