Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulia > Ljepotica i zvijer

Alfa Romeo Giulia i Stelvio

Ljepotica i zvijer

Alfa Romeo u velikom stilu započinje 2023. godinu tako što u ponudu uvodi dva njena svježe redizajnirana modela, limuzinsku ljepoticu Giuliu i dinamični SUV Stelvio. Oba automobila imaju nova LED svjetla, a u promotivnom izdanju su čak podijelili i istu boju karoserije...

Predstavnici Alfa Romea redizajniranu Giuliu i Stelvio doživljavaju kao njhov novi iskorak na polju stila i tehnologije, uz zadržavanje prepoznatljivog sportskog DNK koda koji italijanski brend njeguje još od svog osnivanja 1910. godine. S obzirom na to da su kupci originalnih modela imali veoma malo ili nimalo pritužbi na njihov vanjski dizajn, on se u okviru najnovijeg osvježavanja tek minimalno promijenio. Najveću ulogu u osvježavanju odigrala su svjetla. Glavna su dobila potpuno novi oblik dnevne Matrix LED grafike, koja je razrada originalnog rješenja predstavljenog sa kompaktnim SUV modelom Tonale. U centru pažnje su tri zaobljena poluprstena, koji se povećavaju od sredine prema krajevima prebacujući tako centar pažnje sa sredine na bokove vozila.

 

 

 

U sredini je modernizovana maska hladnjaka sa za Alfu karakterističnom Trilobo rešetkom, koja ispunjava i usisne otvore u prednjem braniku oba modela. U ponudu su uvrštene i modernije karoserijske boje poput promotivne sive nijanse, a tu su novi alu naplaci. Zadnji dio dobio je dinamičniji karakter sa novim modernijim svjetlima i značajno ljepše stilizovanim difuzorom vazduha u kojem su ostavljeni pravi, okrugli izduvni otvori. Gledajući novu Giuliu i Stelvia s vana čini se da su sa redizajnom njihovi stilski nastupi postali još približeniji, a da je zadatak kupca samo da se odluči hoće li da vozi Alfa Romeo u limuzinskoj ili SUV formi. Najveće zamjerke vlasnika savremenih Alfi u enterijeru su do sada upućivane na softverski zastarjeli multimedijalni sistem, koji je sa redizajnom značajno modernizovan i unaprijeđen sa novim aplikacijama kako bi zadovoljio potrebe savremenih kupaca.

 

Multimedijalna tehnologija značajno je unaprijeđena, a tu je i nova digitalna instrument tabla sa do sada najboljim imitacijama klasičnih analognih instrumenata. Jedna od najvećih novina u okviru modernizovane multimedije je i opcija „Over the Air“ koja omogućava aktivno ažuriranje softvera pomoću stalne internet konekcije. Dinamika vožnje dodatno je unaprijeđena zahvaljujući činjenici da su inženjeri Alfa Romea pronašli prostora da postignu još bolji raspored težine. Uz direktniji i precizniji upravljački sistem, te drugačiju specifikaciju amortizera i opruga omogućen je još veći stepen zabave u vožnji sa visokim stepenom tolerancije vješanja prema različitim vrstama podloga po kojima se vozi. Prvi redizajnirani modeli Giulie i Stelvia kupcima će biti dostupni početkom 2023. godine po nekoliko hiljada eura višim cijenama od dosadašnjih.

 


POGON
Pogonski je gama oba modela ostala u istoj konfiguraciji i zasniva se na 2.0-litarskom turbobenzicu sa 280 i 2,2-litarskom turbodizelašu, koji pokriva raspon snage od 160 do 210 „konja“. Najuzbudljivija pogonska opcija za Qudrifoglio modele ostaje Ferrarijev 2.9-litarski V6 turbobenzinac sa 510 KS. Osim pogona na zadnje točkove, na raspolaganju će biti i pogon na sve točkove.

Datum objave: 23/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook