Naslovna > Automobili > Audi > A6 > Luksuzna električna limuzina za novu eru

Audi A6 E-Tron

Luksuzna električna limuzina za novu eru

Konceptom predstavljenim na salonu u Šangaju, njemački proizvođač najavljuje novi model koji bi se trebao naći u prodaji 2023. godine uz postojeći A6...

Novi koncept model iz Audija koji je debitovao na sajmu u Šangaju 2021. godine baziran je na modernoj PPE platformi za električna vozila koja omogućava potpuno ravan pod vozila. Dimenzije su vrlo približne trenutnom modelu A6 uz koji će se serijska verzija koncepta prodavati od 2023. godine. Platforma omogućava i nižu liniju krova, što su u Audiju iskoristili za dinamičniji Sportback oblik viđen na modelu A7 uz izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od 0.22 u cilju bolje efikasnosti i povećanja dometa. U Audiju tvrde da je većina posla na razvoju modela gotova i da se serijska verzija neće mnogo razlikovati od predstavljene konceptne. Pri premijeri je navedeno i moguće proširivanje game Avant modelom u budućnosti.

 

 


Baterije od 100 kWh su smještene u podu vozila, između prednje i zadnje osovine, te omogućavaju maksimalan domet veći od 700 km, što je više od svih ostalih električnih automobila u ponudi proizvođača iz Ingolstadta. Baterija hrani dva električna motora koji pokreću sve točkove i kombinovano razvijaju preko 475 KS i impresivnih 800 Nm obrtnog momenta, a najbrži modeli bi od 0-100 km/h trebali ubrzavati za manje od sedam sekundi. Model sa slabijom motorizacijom će biti nešto sporiji i imaće pogon na zadnje točkove. PPE platforma omogućava maksimalnu sposobnost brzog punjenja do 270 kW, što obezbjeđuje punjenje od 5 do 80% ukupnog kapaciteta za 25 minuta ili 10 minuta za 300 km dometa.

 


Svoju pionirsku tehnologiju osvjetljenja Audi je prenio i na A6 E-Tron koncept, pa su se na prednjem kraju vozila našla Matrix LED svjetla, a na zadnjem je korištena digitalna OLED tehnologija koja omogućava kvalitetnije osvjetljenje na manjim i elegantnije dizajniranim površinama. Dodati su i svjetlosni sigurnosni sistemi koji upozoravaju prolaznike i bicikliste na otvaranje vrata, kao i specijalni svjetlosni evekti koji pozdravljaju vlasnika projekcijom na podlozi. Prednja Matrix svjetla mogu služiti i kao projektor slike, a zadnja nude personalizaciju 3D svjetlosnog potpisa i osvjetljavaju logo brenda. Iako se sve ove tehnologije vjerovatno neće naći na serijskoj verziji, čije se predstavljanje očekuje u 2022. godini, a prodaja u 2023, veliki broj naprednih sistema će se ipak naći na vozilu.

Datum objave: 20/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook