Naslovna > Automobili > Opel > Adam > Mališan u čast velikog Adama

Opel

Mališan u čast velikog Adama

Nakon mnoštva nagađanja, šrijunskih slika i rendera sa kojima se špekulisalo kako će izgledati najmanji Opel budućnosti njemački proizvođač odlučio je na internet izbaci i prve oficijelne fotografije novog Adama...

Mali 3,7 metara dugački mini koji je skoro tridesetak cantimetara kraći od aktuelne Corse predstavlja Opelov odgovor na sveopštu najezdu malih gradskih automobila. Zvanični slogan koji prati ovaj model je „Just unique“ i u grubom prevodu na naš jezik znači „jedinstven“. Sa ovim sloganom Opel pokušava naglasiti činjenicu da je riječ o potpuno novom i izuzetno savremenom modelu, koji ne želi biti najjeftiniji već najbolji u klasi. Ime Adam izabrano je u znak sjećanja na legendarnog Adama Opela, idejnog tvorca i osnivača kompanije iz njemačkog grada Rüsselsheima.

 

 

 

„Novi Opel Adam predstavlja veliki potencijal za naš brend. Veoma smo ponosni na ovaj moderni mali automobil koji u sebi objedinjuje najbolju njemačku tehnologiju u ovom segmentu“ izjavio je Izvršni direktor kompanije Oper Karl-Fridrich Stracke i dodao:“Činjenica je da će kada se pojavi na tržištu Opel Adam biti jedini mali gradski automobil koji je proizveden u Njemačkoj. Ta činjenica ima svoju težinu. Već sada smo sigurni da će reakcije javnosti nakon svjetske premijere koja je zakazana u Parizu biti fantastične“. U zvaničnom pres materijalu Opel je naveo da će se u Adama ugrađivati tri savremena benzinska agregata manji 1.2-litarski sa 70 KS, te dva 1.4 benzinca sa 87 i 100 KS. Sva tri agregata biće dostupna sa štedljivom ecoFLEX tehnologijom i Start/stop sistemom. U planu je ugradnja i jednog malog turbobenzinca sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji bi se na tržištu trebao pojaviti u 2013. godini. U Adamu će se po prvi puta u gami njemačkog proizvođača naći i potpuno novi šestostepeni ručni mjenjači.

 

 

U Opelu ističu da su veoma ponosni na veoma raznolike mogućnosti personalizacije Adama, koji će se serijski nuditi u tri različite koncepcijske verzije kao: Adam Jam, Glam i Slam. U zvaničnom pres materijalu se navodi da je Jam „nekonvencionalan, moderan i šarolik“ da je Glam „eleganta, profinjen i sofisticiran“, a Slam „dinamičan i sportski obojen“. Osim koncepcijskih razlika koje će se ogledati u drugačijim bojama i dezenima aluminijumskih naplataka, ova tri modela će nuditi i različite pakete opreme sa naglaskom na izbor boja. Jedan od detalja po kojem će Adam sigurno biti prepoznatljiv na tržištu je takozvano „zvjezdano nebo“, odnosno ambijentalno stropno osvjetljenje kabine koje simulira nebo i zvjezde na njemu.

 

 

„Nijedan drugi automobil u ovom segmentu ne može se personalizovati kao Opel Adam. Mi nudimo nebrojene mogućnosti za odabir boja u enterijeru, ugradnje različitih dekorativnih umetaka, presvlaka i raznoraznih dodataka. To je jedinstven slučaj na tržištu i mislim da će naši kupci biti oduševljeni kada vide kako Adam izgleda uživo“ – rekao je Mark Adams, potpredsjednik Opela. Kada se pojavi na tržištu Adam će biti prvi Opel sa novim multimedijalnim sistemom, koji će se lako moći povezati sa „pametnim telefonima“, te će kao takav nuditi puno više mogućnosti u odnosu na klasične sisteme. Ovaj sistem će između ostalog omogućiti internet konekciju i GPS navigaciju, sa sedam inčnim na dodir osjetljivim ekranom. Osim nabrojanog tu su i MP3 player, Bluetooth te USB konektor.

 

 

 

Dizajn Adama nastao je u skladu sa Opelovim motom „Skulpturalna umjetnost susreće sa njemačkom preciznost“ što u praksi znači da je automobil oblikovan sa snažnim uticajem „retro dizajna i modernih linija“. Uz ovaj model biće ponuđen širok spektar atraktivnih boja i dvobojnih kombinacija sa drugačijom bojom krova u odnosu na karoseriju. Dizajn unutrašnjost donosi potpuno nove i do sada neviđene linije u Opelovoj gami, sa mnoštvom lakiranih površina. Posebno atraktivna je instrument tabla sa dva okrugla pokazivača i jednim digitalnim, koji se u Opelovim modelima prvi put pojavio sa Insigniom. Po prvi put u Opelojvoj gami ugrađen je i novodizajnirani trokraki upravlja, koji neodoljivo podsjeća na neka rješenja iz prošlosti ovog njemačkog proizvođača.

 

 

Iz Opela već sada najavljuju da će osim modernog izgleda Adam nuditi i odlične vozne karakteristike. ESP sistem će se serijski ugrađivati u sve modele Adama, dok će osnovni modeli dolaziti sa 15 i 16 inčnim aluminijumskim naplatcima. Oni skuplji i ekskluzivniji moći će se dobiti sa 17 i 18-kama. Manevrisanje u gradskim sredinama olakšaće progresivni servo uređaj sa posebnim City modom, koji će donositi dodatno olakšanje u upravljanju. Za bezbijedan start na uzbrdici brinuće se Hill Dolder sistem koji će zadržavati automobil u mjesto dvije sekunde po otpuštanju papučice kočnice. Još mnogo interesantnih podataka ostalo je skriveno od javnosti i Opel ih je sačuvao za jesenju svjetsku prezentaciju kada će biti objavljene i cijene pojedinačnih modela novog Opel Adama. 

 

 

 

Datum objave: 11/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook