Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Maybach > Maybach odlazi u historiju

Definitivan kraj

Maybach odlazi u historiju

Da će Daimlerov luksuzni brand doživjeti kraj naredne godine zna se već nekoliko mjeseci, a novi dokazi za to su objavljeni cjenovnici za narednu godinu

Maybach će naredne godine definitivno postati historija! Iako čelnici Daimlera još uvijek nisu zvanično objelodanili prestanak postojanja ovog branda nekim saoopštenjem ili nekom izjavom, sasvim je jasno da je Maybachu došao kraj.

 

Naime, Daimler je objavio cjenovnike za svoje brandove u narednoj godini, a pored modela Maybacha umijesto cijena stoji „obustavljeno“. Tako luksuzni brand, kao što se i očekivalo, doživljava svoj kraj. 1997 Mercedes je u Tokiju predstavio Maybach i svi su očekivali veliki uspjeh, no to se nije desilo. Maybach je Daimleru iz godine u godinu pravio velike gubitke, a prodaja ni blizu nije mogla pokriti troškove.  Podatak da je Maybach prošle godine prodao svega 57 automobila najbolje ilustruje na kakve je niske grane pao ovaj brand.  No, sigurno je da će se u prodaji do kraja ove godine naći modeli Maybach 57 i 62 uz pomoć kojih će Daimler barem malo ublažiti ogromne gubitke. Dakle automobili sa oznakom Maybacha postat će pravi rariteti, a nije teško zaključiti kakve će cijene imati ovi modeli u budućnosti s obzirom da ih neće biti mnogo. Recimo model Maybach 62 Landaulet proizveden je u samo 20 primjeraka i vjerovatno će jedan krasiti neku kolekciju bogatog šeika.

Datum objave: 14/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook