Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > X Klasa > Mercedes-Benz službeno predstavio X-Class

Mercdese-Benz

Mercedes-Benz službeno predstavio X-Class

Mercedes-Benz je službeno predstavio X-Class koji spada u klasu premium pickup vozila.

Kao odgovor na odlično prihvaćeni Volkswagen Amarok Mercedes-Benz na tržište šalje X-Class. Odmah je jasno da se radi o transportnom vozilu premium kategorije što se upotpunosti uklapa sa imidžom Mercedes-Benza.
Moderan dizajn karoserije, manje-više, sličan je sa svim trenutno prisutnim pickup vozilima što je i logično jer je recept pravljenja isti.
Na početku prodaje nudit će se tri konfiguracije: X-Class Pure, X- Class Progressive i X-Class Power.
Svaka od ponuđenih verzija odgovarati će specifičnim potrebama kupaca sa različitim stilovima života. Bez obzira na odabranu verziju svi će modeli biti opremljeni raznim praktičnim dodacima među koje spada kompresor zraka i motorna pila. Zadnji odbojnik izveden je tako da se vrata mogu otvoriti za 180 stepeni što olakšava pristup tovarnom prostoru.
Unutrašnjost je skrojena po ukusu modernih kupaca. Pod tim se misli na zanimljiv dizajn, obilje elektronike, savremen multimedijalni sistem, odlične materijale i preciznu finalnu obradu.

 


Ispod prednje haube nude se dva motora sa četiri cilndra. X220d ima 2,3 litreni turbo-dizel koji daje 163 KS a X250d ima biturbo dizel koji razvija 190 KS.
U skorije vrijeme Mercedes-Benz će ponuditi i snažnije V6 motore. Najsnažniji će davati 258 KS i 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Ovisno o odabiru motora može se dobiti manuelni ili automatski mjenjač sa 7 stepeni prenosa. U osnovi pogon je izveden na zadnju osovinu ali se kupcima ostavlja mogućnost da uz doplatu dobiju moderni 4x4 pogon. Nosivost je 1,2 tona s tim da se može vući prikolica mase 3,8 tona.
Prvi primjerci evropskim kupcima bit će isporučeni u novembru mjesecu po početnoj cijeni od 37,294 eura.

Datum objave: 19/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook