Naslovna > Teme > Mercedes preuzima udio vlasništva u Aston Martinu

Novosti

Mercedes preuzima udio vlasništva u Aston Martinu

Mercedes-Benz kupuje udio vlasništva u Aston Martinu, a na taj način britanski brend dobija pristup najnovijim elektrifikovanim i hibridnim pogonskim sistemima...

Iako je ova vijest snažno odjeknula u medijima i automobilskim krugovima, ovakva odluka nije odnesena iznenada i preko noći. Uzajamna saradnja između britanskog brenda i njemačkog giganta je započela još 2013. godine kada je Mercedes Aston Martinu „prebacio“ AMG V8 agregate. Sada se ispostavilo da je odnos kompanija otišao dalje od tehničke saradnje. Od tada je Andy Palmer napustio direktorsku poziciju u Aston Martinu, a na njegovom mjestu se sada nalazi bivši izvršni direktor Mercedesa-AMG Tobias Moers. Odnedavno je i dio „tržišnog kolača“ dobio i čovjek Formule 1 Lawrence Stroll.

 

 

U početku Mercedes je posjedovao samo 2,6% kapitala Aston Martina, a sada će se udio povećati na 20%. Kako je u pitanju jedan vid tehničkog saveza, za sada se ne planira se povećanje udjela njemačkog giganta u Aston Martinu.

 

„Mi već imamo uspješno tehničko partnerstvo sa Aston Martinom od koje su obje kompanije imale koristi“, izjavio je Wolf-Dieter Kurz voditelj proizvodne strategije u Mercedes-Benzu. „Sa ovim novim proširenim partnerstvom mi ćemo moći pružiti Aston Martinu pristup novim tehnologijama i komponentama, uključujući hibridne i električne pogonske sisteme najnovije generacije“.

 

Ukupna vrijednost udjela od 20% u Aston Martinu će koštati 373 miliona USD, a nove dionice će se izdati u nekoliko obroka do 2023. godine i biće povezane sa puštanjem novih tehnoloških paketa. Detalji za sada ostaju uglavnom rijetki, ali bez sumnje budućnost Aston Martina će izgledati svijetla kako na cesti, tako i na trkačkoj stazi...

Datum objave: 28/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook