Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Mercedes ulaže milijardu evra u novu mrežu za punjenje električnih vozila

Najava velikih investicija

Mercedes ulaže milijardu evra u novu mrežu za punjenje električnih vozila

Mercedes će dati prednost izgradnji čvorišta za punjenje u velikim gradovima i gradskim centrima. Određene lokacije će biti u blizini maloprodajnih odredišta, restorana i dilera proizvođača automobila...

Mercedes-Benz je na CES-u 2023 najavio globalnu mrežu punjača za električna vozila koja će  prvo biti pokrenuta u Sjevernoj Americi, a izgradnja na lokacijama u Sjedinjenim Državama i Kanadi počinje ove godine. Kasnije bi se mreža proširila i po Evropi, Kini i drugim ključnim tržištima za proizvođača automobila. Cilj je da se potpuna mreža uspostavi prije kraja decenije. Mercedes je u partnerstvu sa MN8 Energy kako bi kreirao ovu mrežu za punjenje.

 

 

 


Oni će podijeliti 50:50 investiciju od preko 1 milijarde evra za izgradnju sjevernoameričke mreže u narednih šest do sedam godina. Do 2027. godine planirano je 400 čvorišta, što će vozačima osigurati više od 2.500 punjača. Većina lokacija će imati 4 do 12 punjača, a neke će imati čak 30. Čvorišta će imati punjače koji podržavaju do 350 kilovat/časova i inteligentno upravljanje punjenjem tako da će se svako vozilo puniti svojim maksimalnim kapacitetom. Priključivanje će biti moguće sa obje strane modela, što će olakšati posao vozačima.

 


Ova mreža će dati prednost kupcima Mercedesa tako što će im dati preferencijalni pristup punjačima. Međutim, vozači drugih električnih vozila takođe će moći koristiti ove stanice. Mercedes-Benz Electric Intelligence navigacioni sistem će moći prilagoditi planiranje rute na osnovu odredišta vozila i moći će ga odvesti do jednog od ovih punjača, uključujući i rezervaciju mjesta unaprijed. Prema tvrdnjama kompanije, sistem će znati raspoloživi kapacitet u čvorištu i vozaču će omogućiti trenutni pristup mjestu za punjenje bez ikakvog čekanja.

Datum objave: 10/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook