Naslovna > Automobili > Kia > Ceed > Milioniti Ceed u humanitarne svrhe

KIA

Milioniti Ceed u humanitarne svrhe

U Kijinoj fabrici u Slovačkoj su nedavno “zaposlili” klaunove crvenih noseva koji su nekoliko sati brinuli za red u proizvodnim pogonima, dok su proizvodili milionito vozilo. S obzirom na to da jedan osmijeh stvara hiljade drugih su se u fabrici odlučili da slovačkom udruženju »Crveni nosići« poklone jubilarnog cee'da s kojim će lakše zabavljati tamošnju bolesnu djece širom zemlje.

 

Civilno udruženje koje čini čak 41 profesionalni glumac koristiće cee’da karavana s 1,6-litarskim turbodizelom za svoje redovne posjete bolnicama. U fabrici u gradu Žilina su sa jubilarnim cee’dom u pet godina rada dostigli važnu prekretnicu. Od decembra 2006. godine tamo proizvode modele Kia cee’d (u sve tri varijante karoserije), sportske terence Kia Sportage i Hyundai ix35 te manjeg monovolumena Kia Venga. Inače je proizvodnja modela cee’d, namijenjenog isključivo evropskim kupcima i uopšte njihovog prvog modela u toj fabrici, već premašila brojku 600.000. Trenutno se u fabrici punom parom radi na pripremama za proizvodnju slijedeće generacije cee’da.

 

 

Kia Motors Slovakia je s miliontim vozilom nastavila svoju tradiciju doniranja jubilarnog vozila organizacijama kojima je to najpotrebnije. Kompanija je 500.000. vozilo, takođe Kia cee’d_sw, poklonilo centru za transplantaciju u gradu Martin, a koji je dosad upotrijebljeno za 37 akcija sakupljanja s kojima su poboljšali živote 95 pacijenata ne samo iz Slovačke nego i iz Češke, Austrije, Italije i Belgije. Između ostalog su zahvaljujući toj donaciji  prvi put u istoriji tog centra obavili transplantaciju tankog crijeva, jer su se tim cee’dom dovezli italijanski hirurzi. Do sada su njihovi zaposleni prevozili više od 100.000 kilometara, što im je u velikoj mjeri pomoglo u tome da su postali najbolji slovački centar za sakupljanje organa.

 

 

Civilno udruženje klovnova Crveni nosići u Slovačkoj je aktivno od 2004. godine. Cee’d_sw karavan klovnovima će omogućiti čak 90 posjeta  bolnicama mjesečno čime će zasigurno obradovati više od 27.000 bolesne djece godišnje i tako im barem nakratko preusjeriti pažnju od pretraga, terapija i oporavka daleko od kuće. Fabrika je u prošloj godini  ostvarila rast proizvodnje vozila od 10% (252.000 vozila) i 12-postotni rast u proizvodnji motora (359.000 motora). Zbog uvođenja 3. smjene menadžment najstarijeg korejskog  roizvođača automobila ove godine planira proizvesti 25.000 vozila. Gledajući po modelima najviše posla imali su sa sportskim terencem Sportagem, i u 2011. godini  napravili su ih 101.000, što je predstavljalo čak 40% cjelokupne proizvodnje. Cee’d je inače sa 103.000 primjeraka  (41% cjelokupne proizvodnje) još popularniji, ali se kod cee'da radi o 3 varijante karoserije. Iza ova dva modela poprilično je zaostao manji monovolumen Venga sa proizvedenih 11.000 primjeraka (4%proizvodnje). Preostalih 36.000 vozila predstavljaju primjerci sestrinskog SUV-a Hyundai ix35, koga su tamo proizvodili do juna prošle godine. Kia Motors Slovakia je početkom godine pokrenula 3. smjenu i povećala broj zaposlenih na ukupno 3.900. Iako fabrika nesmetano radi u njoj trenutno teku obimne pripreme za proizvodnju novog cee’da, koji već u aprilu stiže na evropske ceste.

 

 

Datum objave: 31/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook