Naslovna > Vijesti > Mitsubishi prestaje proizvodnju u Europi

Europska kriza

Mitsubishi prestaje proizvodnju u Europi

Ekonomska kriza i nestabilnost u Eurozoni glavni su razlozi zatvaranja fabrike japanskog proizvođača u Holandiji krajem ove godine

Do kraja ove godine Mitsubishi će svoju fabriku u Holandiji zatvoriti, a glavni razlog je ekonomska neisplativost. „Poslujemo u izuzetno nepovoljnom okruženju. Tržište u Europi je nestabilno i ne možemo opstati u ovakvim uslovima.

 

Odluka o zatvaranju pogona bila je jedina moguća, nažalost“ – rekao je glasnogovornik kompanije.  Naredni korak je pokušaj prodaje tvornice nekoj drugoj kompaniji, kako bi se sačuvala radna mjesta. Ovu će aktivnost Mitsubishi pokušati realizovati uz pomoć Vlade Holandije.  U fabrici su se proizvodili modeli Colt i Outlander, a prema najavama proizvodnja Colta će brzo biti dislocirana.  Fabrika je prošle godine imala proizvodnju od oko 5% Mitshubishi modela, a kompanija je koristi još od 1991. godine kada je zajedno preuzela sa Volvom. Od 2001. godine tvornica je isključivo proizvodila Mitsubishi vozila, a da li će i šta će proizvoditi naredne godine, vidjećemo. 

Datum objave: 06/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook